20-01-2021

“Φρεσκάρισμα” του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο “λευκός καπνός” από το πεδίο της διαπραγμάτευσης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 24 Μαΐου -που προσδοκά η κυβέρνηση – φέρνει στην επιφάνεια τα σενάρια για ανασχηματισμό.

Πλησιάζει ο χρόνος για την αξιολόγηση των υπουργών, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον Σεπτέμβρη του ’15.

Οι  πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στον ανασχηματισμό από τον Σεπτέμβριο και όχι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τη συζήτηση για το χρέος, που είναι το πιο δυνατό πολιτικό του όπλο.

Άλλωστε τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί και το Συνέδριο του κόμματος με τον πρωθυπουργό να έχει μπροστά του ξεκάθαρο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις προθέσεις της τάσης των “53+”.

Ο Ιούνιος για αλλαγή χαρτοφυλακίων μοιάζει απίθανο σενάριο ωστόσο παραμένει στο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα να ακούει τις απόψεις των συνεργατών του και να λαμβάνει την τελική απόφαση όταν κρίνει ο ίδιος.

Η πίεση που νοιώθουν τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου μπορεί εν μέρη να έχει να κάνει με τη συζήτηση περί ανασχηματισμού αλλά το σίγουρο είναι πως αυτό που τους απασχολεί είναι να πετύχουν τους στόχους που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και να φανούν αποτελεσματικοί. Άλλωστε μετά την αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να “τρέξουν” νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με το κυβερνητικό έργο και εκτός της διαπραγμάτευσης.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

“Δεν μπορώ να αποκλείσω σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ”,  δήλωσε χθες η Όλγα Γεροβασίλη στον ALPHA 98,9 βάζοντας σε σκέψη αρκετούς. Φώτης Κουβέλης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι δύο πρόσωπα που σύμφωνα με πληροφορίες ακούγονται στους διαδρόμους του Μαξίμου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το βάρος της ψήφισης των μέτρων φέρνοντας κάποιους βουλευτές πιο κοντά στις υπουργικές καρέκλες. Στο νέο υπουργικό συμβούλιο δεν αποκλείεται να δούμε την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τον Χρήστο Μπάρκα, την Φωτεινή Βάκη, τον Χρήστο Μαντά, τον Μιχάλη Σαντορινιό και τον Πέτρο Κωνσταντινέα, να βρίσκουν μια θέση.

ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η απόφαση για το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, είναι στα χέρια του. Στην περίπτωση που ο υπουργός οικονομικών θεωρήσει ενδεδειγμένη τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, ο Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και η Λούκα Κατσέλη είναι δυο πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν το υπουργείο της οδού Νίκης.

Αμετακίνητοι φαίνεται πως είναι υπουργοί σε κρίσιμα υπουργεία όπως  οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Χρηστος Σπίρτζης, Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο ΝίκοςΤόσκας.

Ο Νίκος Παππάς αναμένεται να παραμείνει στην Ηρώδου Αττικού19 και να ολοκληρώσει το μεγάλο στοίχημα την κυβέρνησης για τις αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο.

Κάτω από τη βάση, με αποτέλεσμα την αλλαγή χαρτοφυλακίου ή ακόμη και με έξοδο από την κυβέρνηση, βρίςκονται αντιμέτωποι οι Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Μάρδας, Σια Αναγνωστοπούλου, Βαγγέλης Αποστόλου και Νίκος Παρασκευόπουλος. Αν τελικά εγκαταλείψει το Μαρούσι ο Νίκος Φίλης δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος από την ηγεςία του υπουργείου υγείας και τους Ξανθό-Πολάκη εκτός εάν οι δηλώσεις του τελευταίου κριθούν αποφασιστικές για αλλαγές. Η Ολγα Γεροβασίλη θα μπορούσε να μετακινηθεί στο υπουργείο υγείας ή εάν δεν υπάρξει καραμπόλα στο Εσωτερικών ή ως συντονίστρια της κυβέρνησης.

Στη θέση της, στην περίπτωση μετακίνησης της, ακούγεται ο Νίκος Ξυδάκης που ήταν υποψήφιος για κυβερνητικός εκπρόσωπος και όταν σχεδιάζονταν η κυβέρνηση ή και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τώρα εάν ο Γιάννης Μουζάλας δεν επιθυμήσει να παραμείνει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν αποκλείεται ο Δημήτρης Βίτσας να αναλάβει ενώ και το όνομα του Οδυσσέα Βουδούρη ακούγεται έντονα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ