27-02-2021

Συνάντηση Γ. Μουζάλα με τον ΔΣΑ για τη σταθερή παρουσία δικηγόρων σε κέντρα φιλοξενίας

Σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή και τον επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών Π. Περάκη, συμφωνήθηκε η έναρξη συνεργασίας της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για θέματα προσφύγων και μεταναστών με την κυβέρνηση.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε τη δικηγορική αντιπροσωπεία για την κατάσταση, τα προβλήματα και τον προγραμματισμό πάνω στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ γνωστοποίησαν τις προτάσεις του δικηγορικού σώματος.

Τελικά, συμφωνήθηκε να οργανωθεί άμεσα, με ευθύνη της Επιτροπής του ΔΣΑ για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών, η σταθερή παρουσία δικηγόρων πιλοτικά σε δύο κέντρα φιλοξενίας – στον Ελαιώνα Αττικής και στη Μόρια της Λέσβου, για την οποία άλλωστε έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία και από τη CCBE.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση για διεύρυνση των υπηρεσιών ασύλου με τη συμμετοχή δικηγόρων, και δήλωσε πως θα εξετάσει άμεσα την πρόταση αυτή, ενώ δεσμεύτηκε ότι σε προσεχή νομοθετική πρωτοβουλία του, η οποία δε θα καθυστερήσει, θα ρυθμιστούν θεσμικά και πρακτικά ζητήματα δικηγορικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η αποκέντρωση της διαδικασίας χορήγησης άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους, κ.λ.π.

Πριν την επίμαχη συνάντηση, μέλη της Επιτροπής του ΔΣΑ πραγματοποίησαν επίσκεψη σε κέντρα που βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες όπως είναι το Ελληνικό, ο Ελαιώνας, ο Πειραιάς, ο Σκαραμαγκάς, η Πάτρα και η Ρόδος και παρασχέθηκε η απολύτως αναγκαία νομική πληροφόρηση στους πρόσφυγες, για τα δικαιώματά τους και για το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ