05-03-2021

Τσίπρας: Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης προσαρμογής – Πλεόνασμα αξιών η Ελλάδα

Την δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, «το γράμμα της οποίας δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων», αλλά και την πεποίθησή του ότι είναι εφικτός ο στόχος του κλεισίματος της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως «Όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς και αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και από το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στη Γερμανία θα τεθεί το θέμα μιας δίκαιης διεκπεραίωσης της ελληνικής κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το όλο ζήτημα μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου όπου έχει διανυθεί το 90% της απόστασης και έχει απομείνει ένα δύσκολο 10%, αλλά «υπάρχει το τέρμα μπροστά».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει 63 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, με την κυβέρνηση μετά την τελευταία συμφωνία να φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3/5 έχουν εκπληρωθεί.

«Θα φέρουμε συμφωνία, ενώ το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο, χωρίς επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «γι’ αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ».

«Η Ελλάδα είναι στο τέλος μιας δύσκολης προσαρμογής, οι δείκτες δείχνουν πορεία οικονομικής ανάπτυξης, σε όλους είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, όσοι επιμένουν, τελικά, θα απομονωθούν» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Για ιστορική συνάντηση που εξέπεμψε πολύ δυνατά οικουμενικά μηνύματα, και για την υπερηφάνεια που πρέπει να έχει η χώρα για τη στάση που έδειξε ο ελληνικός λαός σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται δυνάμεις μίσους, ρατσιστικές, ξενοφοβικές και διχασμού, ενώ η Ελλάδα παραμένει μια κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των πανανθρώπινων αξιών, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη γιατί, όπως σημείωσε, αποδεικνύει σε μια κρίσιμη στιγμή ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες, γιατί παρά τις τρομακτικές δυσκολίες, τις οικονομικές δυσκολίες, τις αντιξοότητες, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιμετώπισαν μια τρομακτική προσαρμογή από διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς για να σωθεί η ελληνική οικονομία, έδειξαν στον αδύναμο συνάνθρωπο αλληλεγγύη και ανθρωπιά. «Την ίδια στιγμή», όπως πρόσθεσε, «που σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης στα σύνορα είχαμε σκηνές που δεν ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ειδικότερα, τόνισε ότι η επίσκεψη ανέδειξε α) ότι η Ελλάδα και ο λαός κράτησαν μια στάση αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, αξιών, β) ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά καθολικό, γι’ αυτό ήρθε και ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. Σημείωσε ότι βεβαίως ήταν στο πλάι του οι Προκαθήμενοι της ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι αυτό έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: ότι οι ηγεσίες των δυο δογμάτων του χριστιανισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κρίσιμη στιγμή για να αναδείξουν τις πανανθρώπινες αξίες του χριστιανισμού και της οικουμένης, και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη αλλά χρειάζεται βοήθεια, γιατί στις πλάτες της είναι ένα καθολικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το οξύμωρο είναι ότι ορισμένες κυβερνήσεις στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης χτίζουν τείχη, και είπε πως αισθάνεται ότι η επίσκεψη αυτή αναγνωρίζει και δικαιώνει μια προσπάθεια να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες πανανθρώπινες. Επισήμανε ότι έρχονται στο μυαλό του οι στιγμές εκείνες που σε κρίσιμες συνόδους προσπαθούσε η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα αυτονόητα όταν κάποιοι τής ζητούσαν να κάνει επαναπροωθήση στη θάλασσα, όταν κάποιοι την κατηγορούσαν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να φυλάξει σύνορα και εκείνη απαντούσε «πώς μπορεί κανείς να φυλάξει θαλάσσια σύνορα χωρίς να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές;».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε τώρα μια συμφωνία που έχει δυσκολίες, μια συμφωνία όμως που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την υλοποιήσουμε χωρίς να παραβούμε τη διεθνή νομιμότητα και τις αξίες μας». Για την εύλογη, όπως είπε, κριτική που δέχεται από ορισμένους, ότι είναι μια συμφωνία που έχει προβλήματα, τόνισε ότι προτιμά μια συμφωνία με προβλήματα παρά μια μη συμφωνία, γιατί, όπως εξήγησε, αν δεν είχαμε μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία σήμερα θα βλέπαμε τις ίδιες ή μεγαλύτερες ροές. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που τον κατηγορούσαν εντός της χώρας, αμέσως μετά την πρώτη άκαρπη σύνοδο, όταν αποφάσισε να πάει στη Σμύρνη, ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας και πρόσθεσε ότι τελικά αποδεικνύεται πως στην εξωτερική πολιτική όταν έχεις σχέδιο, πρέπει να τολμάς κιόλας. «Τολμήσαμε και πήραμε μια συμφωνία που μέχρι στιγμής εφαρμόζεται από την άλλη πλευρά», είπε και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αφήσει στη χώρα μας να λειτουργήσουν διαδικασίες έξω από το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα γίνει ad hoc, δεν θα γίνει συλλογικά, δεν θα απορρίπτουμε αιτήματα συλλογικά με βάση την εθνικότητα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν υπερβαίνοντας της αξίες της η κυβέρνηση είχε κάνει όλα αυτά για τα οποία της ασκήθηκε κριτική (ότι έδειξε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες χωρίς να έχει διασφαλίσει κάποιο αντάλλαγμα, ότι δεν είναι επαρκώς κατασταλτική στη θάλασσα απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους σε σάπιες βάρκες, ότι δεν εκκενώνει με βίαιο τρόπο την Ειδομένη και τον Πειραιά), τότε δεν θα είχαμε τη διεθνή αναγνώριση, η οποία είναι ακριβώς επειδή υπερασπιζόμαστε αξίες. «Όμως δεν είμαστε το ίδιο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πλεόνασμα που έχει η Ελλάδα, μπορεί να μην είναι δημοσιονομικό αλλά είναι πλεόνασμα αξιών».

Σημείωσε ότι τούτη την ώρα το βάρος πρέπει να πέσει στο να λειτουργήσει η συμφωνία, πιέζοντας για να κινήσει την επανεγκατάσταση (resettlement) και τη μετεγκατάσταση (relocation), να πιέσουμε την Ευρώπη να δεχτεί πρόσφυγες και να μοιράσει το βάρος. Είπε ότι κατά τη σημερινή, τρίτη επίσκεψη του στη Μυτιλήνη, είδε τεράστια διαφορά στην οργάνωση και τις δομές. Επισήμανε ότι εκτός της Ειδομένης -όπου υπάρχουν περίπου 8-10 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν με δική τους επιλογή-, σε όλη την ενδοχώρα έχουμε περίπου 40.000 θέσεις φιλοξενίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως είπε, είναι σε πολύ υψηλά στάνταρ και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι προσφέρονται 90.000 γεύματα την ημέρα, για να τονίσει πως είναι τουλάχιστον μίζερο να λέει κανείς «πού είναι το κράτος, πού είναι η πολιτεία».

Τόνισε ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό που κατάφερε η ελληνική διοίκηση και το γεγονός ότι «έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε μια προσφυγική κρίση παγκόσμια, δεδομένου ότι το βάρος του πλανήτη έχει πέσει στους ώμους μιας μικρής χώρας που είναι σε οικονομική κρίση, ότι τα χρήματα δεν εκταμιεύονται από την ΕΕ και βάζουμε πολλές φορές από την τσέπη μας, είναι ένα μικρό θαύμα». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα οφείλει να δείξει αλληλεγγύη, μεγαλείο ψυχής αλλά και το ότι έχει αποδείξει πως είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία και πως το διαφορετικό και το ξένο δεν είναι απειλή αλλά πλούτος».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ