23-01-2021

«Από την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων η κάλυψη του ελλείμματος στις επικουρικές»

Δεν έγινε κάποια συζήτηση κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, για την επιβολή έκτακτου φόρου, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζει o υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9», ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι η εξεύρεση πόρων για την κοινωνική ασφάλιση παραμένει θεμελιώδες ζήτημα για την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί κάποιες σκέψεις, αλλά –όπως υπογράμμισε- «δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα τέτοια ζητήματα κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

Ωστόσο, επανέλαβε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα, η οποία, όπως υπενθύμισε, θα προέλθει από την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Πρόσθεσε, ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων δεν είναι αμύθητα, αλλά πολύ σημαντικά και ανέρχονται σε μισό δισ ευρώ ετησίως.

«Αν εξασφαλίσουμε από την ίδια τη λειτουργία του συστήματος μισό δισ το χρόνο είναι περίπου το ποσό που αντιστοιχεί στο έλλειμμα για τις επικουρικές συντάξεις ετησίως» υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο κ. Πετρόπουλος αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό σύστημα είπε ότι δημιουργεί μια ανταποδοτική σχέση των εισφορών με τις καταβαλλόμενες συντάξεις, συμπληρωμένο από το ποσό της εθνικής σύνταξης και τόνισε ότι έως σήμερα οι συντάξεις καταβάλλονται με αυθαίρετα κριτήρια που δεν έχουν καμία πραγματική σχέση με την ανταπόδοση των εισφορών.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι 5 με 6 δισ ευρώ ετησίως χάνονται από την ανασφάλιστη εργασία, είπε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου, ενώ χαρακτήρισε αντικίνητρο στη λεγόμενη «μαύρη εργασία» το γεγονός ότι καθιερώνεται η ανταποδοτικότητα στις συντάξεις, με βάση τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ