24-01-2021

Κυβερνητική προετοιμασία για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Εβδομάδα προετοιμασίας, χαρακτηρίζεται αυτή που ξεκίνησε σήμερα, για κυβέρνηση και δανειστές, πριν τον τελευταίο- εκτός απροόπτου- κύκλο διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου οικονομικού προγράμματος που συμφωνήθηκε το περσινό καλοκαίρι.

Οι δύο πλευρές καλούνται να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα στις 2 Απριλίου να κλείσουν σταδιακά οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κομβικής σημασίας ημερομηνία για την κυβέρνηση είναι αυτή της συνεδρίασης στου Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό το φορολογικό ενδιαφέρον στρέφεται σε τραπεζικές συναλλαγές, καύσιμα, στα ακίνητα, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται οι δύο πλευρές (αν και το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει τους δικούς του αριθμούς) προβλέπει εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, 1% από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπά μέτρα μεταξύ των οποίων και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Το τρίτο σκέλος των ζητούμενων εξοικονομήσεων ή αύξησης των εσόδων κατά 1% είναι αυτό το οποίο στην παρούσα φάση συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, αν υποτεθεί ότι στη φορολογία εισοδήματος κυβέρνηση και ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών έχουν συμφωνήσει και στο ασφαλιστικό υπάρχει σοβαρή προσέγγιση.

Πάντως δεν είναι καθόλου εύκολη η συμφωνία ακόμα και σε μέτρα που φαίνεται ότι μπορούν να προχωρήσουν, όπως η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Στο συγκεκριμένο μέτρο αντιδρούν οι δανειστές με το σκεπτικό ότι δυσχεραίνει την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

Στα καύσιμα εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων λόγω των χαμηλών διεθνών τιμών. Ένα από τα τελευταία σενάρια προβλέπει εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ακόμα και 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναζήτηση επεκτείνεται και στο μέτωπο των αυτοκινήτων. Τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, ενδεχόμενος φόρος μεταβίβασης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συζητούνται με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά ήδη το θέμα με επιτροπή η οποία συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Το πόρισμα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 29 Απριλίου.

Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα μέτρα αύξησης των τελών κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και του ΕΝΦΙΑ μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από 5% έως και 20%, η οποία συρρίκνωσε κατά περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο.

Ειδικά για τα ακίνητα τα σενάρια αφορούν κυρίως την αύξηση των συντελεστών στον συμπληρωματικό φόρο ώστε η δημοσιονομική απόδοσή του να ξεπεράσει τα 2,65 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, πρέπει να καλυφθούν απώλειες από μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ή δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα, όπως η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, η άντληση εσόδων από τα «φρουτάκια» (VLTs), το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ