22-04-2021

«Γαλάζιες» βολές στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο Προσφυγικό

Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ κατά τη συζήτηση στην Βουλή επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Ο βαλκανικός δρόμος είναι οριστικά σφραγισμένος, η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό εγκλωβισμένων, οι οποίοι διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας” ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “μπλοκαρισμένη ιδεολογικά και ανήμπορη πολιτικά δεν μπορεί να ασκήσει αποτρεπτική πολιτική”.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε κατ’ αρχήν “θετική” την συμφωνία που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό υποστήριξε όμως ότι είναι “πολύπλοκη, δύσκολη, ασαφής και προβληματική”. Συνεχίζοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα εκτοξευθεί ο αριθμός των προσώπων που θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση τη στιγμή, που όπως είπε, οι υπηρεσίες ασύλου δε μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων και οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δεν λειτουργούν.

Αναφέρθηκε επίσης στις ΜΚΟ, λέγοντας ότι δρουν “διάσπαρτες, χωρίς έλεγχο και δεν ξέρουμε τι κάνουνε πως το κάνουνε και γιατί το κάνουνε”, ενώ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο των Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως “για τον τρόπο με τον οποία θα ενταχθούν στην ελληνική νομιμότητα”.

Έθεσε, τέλος, θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, λόγω της καθυστέρησης η οποία υπήρξε από την κατάθεση έως την συζήτηση της επερώτησης.

Για χώρες της Ευρώπης που κτίζουν κράτη φρούρια και οδηγούν την ευρωπαϊκή ενότητα σε αποσύνθεση, αλλά και για μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, “η οποία έκανε ότι είναι δυνατόν να ενισχύσει την κρίση” έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα έχασε ευκαιρίες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και ενώ χαρακτήρισε την κριτική από την αντιπολίτευση “ακροδεξιά”, με τις πράξεις και τις παραλείψεις “δημιούργησε το τέλειο άλλοθι για την πραγματική ακροδεξιά, ο μεγαλύτερος χορηγός επιχειρημάτων των πιο ακραίων της Ευρώπης».

Σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την προσφυγική κρίση αναφέρθηκε ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι οι “άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη και ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων συνιστά υγειονομική βόμβα”, η οποία όπως είπε, “με την βελτίωση του καιρού θα εκραγεί”.

Αδυναμία σχεδιασμού και διαχείρισης καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι “κλείνοντας την «Αμυγδαλέζα», έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει διάκριση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων”.

“Αν δεν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις έως τις αρχές Απριλίου, οι ροές θα εκτοξευτούν”, εκτίμησε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, και πρόσθεσε ότι, η χώρα καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπισθεί αλυσίδα σοβαρών προβλημάτων.

Τη δημιουργία επιτελικού οργάνου για μια ολοκληρωμένη διαχείριση της κρίσης, ζήτησε ο Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ αναφερόμενος στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι, “δεν είναι η κύρια αποστολή τους δεν είναι να προσφέρουν 2.000 γεύματα ημερησίως εις βάρος του προϋπολογισμού των επιτελείων”.

Κριτική σε υψηλούς τόνους, άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο βουλευτής Γεώργιος Γεωργαντάς, και είπε, ότι με την αναφορά του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έθιξε τους ακρίτες στο Κιλκίς, “που προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και είναι αυτοί οι οποίοι κρατούν όρθια τη χώρα” όπως ανέφερε.

Θέμα για τις αρμοδιότητες των Τούρκων αστυνομικών στα νησιά έθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Το θέμα του τρόπου με τον οποίο θα ενταχθούν στο νομικό πλαίσιο της χώρας μας και ποιες αρμοδιότητες θα έχουν, οι ξένοι και κυρίως οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που θα ασχοληθούν με το προσφυγικό έθεσε στη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστήριξε ότι τίθεται θέμα κυριαρχίας του κράτους, και αναρωτήθηκε εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να νομοθετήσει.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Τούρκου στρατιωτικού το διαβατήριο του οποίου είχε σφραγίδα από τις αρχές των κατεχομένων στην Κύπρο και είπε ότι ο συγκεκριμένος ορίζεται σαν πολίτης της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, «όπως αποκαλούν τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

“Πρόκειται για πονηριά και μεθόδευση ο πρώτος αστυνομικός που πήγε στη Χίο να έχει τέτοια προβλήματα” υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος είχε κάνει αναφορά στο ίδιο θέμα και στην πρωτολογία του και απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα είπε: Δεν πιστεύω εν τη ρύμη του λόγου σας να πείτε «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου».

Συνεχίζοντας, ζήτησε να υπάρξει νομικό πλαίσιο για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, στο θέμα ενώ απαντώντας στον κ. Μουζάλα που είχε ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να κρατήσει χαμηλούς τόνους, και να μην χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο στην επιδίωξη να πέσει η κυβέρνηση, είπε ότι έπρεπε να απευθύνει την έκκληση προς τα κυβερνητικά έδρανα και ειδικότερα προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμένο, τον οποίο χαρακτήρισε για “κυβιστήσεις”.

Ανέφερε μάλιστα τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στις διεθνείς συναντήσεις για το προσφυγικό και ειδικότερα την αντιπαράθεση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Στον κ. Κουμουτσάκο, απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχρηστόπουλος λέγοντας ότι με το όνομα της Μακεδονίας οι ΑΝΕΛ έχουν υπερευαισθησία που δεν ζητούν να τη συμμερίζονται όλοι οι υπόλοιποι, και τόνισε ότι “δεν χάνουμε τις αρχές μας και σε οποιαδήποτε περίπτωση ο όρος “κυβίστηση” δεν μας αγγίζει”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ