14-04-2021

Δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση της Άγκυρας την πρώτη μέρα της συμφωνίας

Οι πρώτες δυσκολίες από τη χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εφαρμογή της, καθώς οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, χωρίς να μειώνονται σημαντικά, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της Άγκυρας.

“Με χίλιους ανθρώπους να έρχονται καθημερινά, δεν τηρείται η συμφωνία”, έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Μόνο στη Λέσβο έφτασαν την Κυριακή επτά φουσκωτά μεταφέροντας περισσότερους από 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα συνεχίζεται και το δράμα των εκτοπισμένων. Δυο κοριτσάκια έχασαν τη ζωή τους όταν βάρκα προσέκρουσε σε βράχια κοντά στη Ρω, ενώ στη Λέσβο λίγο πριν φτάσει ένα από τα πλοιάρια σε ακτή κοντά στο αεροδρόμιο δύο άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου μέσα στην υπερφορτωμένη βάρκα.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως θα υπάρξει επαφή με ανώτερους αξιωματούχους της Κομισιόν – ενδεχομένως και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο – ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία.

Εξετάζεται, επίσης, η αναβάθμιση της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών με γραμματείς και υφυπουργούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ