13-04-2021

Διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου για διαπραγμάτευση και προσφυγικό

Σύσκεψη, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, με αντικείμενο συζήτησής τους τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο “φάκελος” φορολογικό θα κλείσει σύντομα. “Δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν το λέγαμε αυτό”, σημείωναν χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό θεωρούν ότι “θα περπατήσει”.

Ουσιαστικά μένουν δύο ζητήματα ανοιχτά. Τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι εισφορές στις επικουρικές συντάξεις, θέμα το οποίο άλλωστε δεν ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί τώρα.

Κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν πως θα πάμε σε δυο φάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, το φορολογικό και στη συνέχεια θ’ ακολουθήσουν ταμείο αποκρατικοποιήσεων, “κόκκινα” δάνεια και δημοσιονομικό κενό.

Οι επικεφαλής των θεσμών θ’ αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα και θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Βίτσα, Γιάννη Μουζάλα, Νίκου Κοτζιά, Αλέκου Φλαμπουράρη, Νίκου Τόσκα, Νίκου Ξυδάκη, Θοδωρή Δρίτσα (έφερε μαζί του και γλυκά λόγω της ονομαστικής του εορτής) και Όλγας Γεροβασίλη. Το “παρών” επίσης έδωσε ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γ. Ταφύλλης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γ. Κυρίτσης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας και εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι για τη διοικητική και επιχειρησιακή προετοιμασία, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά γρήγορη και άμεση εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει σήμερα το δικό της σχέδιο εφαρμογής και θα ζητήσει τη συνδρομή της Επιτροπής και των κρατών-μελών για την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ξεκίνησαν ήδη οι επαφές των υπεύθυνων των υπουργείων για το προσφυγικό με τον συντονιστή από την πλευρά της Ευρώπης, Μάρτιν Βερβέι, προκειμένου αργότερα να παρουσιαστεί το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας σε τηλεδιάσκεψη υψηλών υπηρεσιακών παραγόντων.

Επιθυμία και των δυο πλευρών είναι το επιχειρησιακό σχέδιο να έχει αποφασιστεί μέχρι το βράδυ, προκειμένου αύριο, Κυριακή, να περάσει η συμφωνία στην πράξη.

Αποφασίστηκε, επίσης, η σύσταση με υπουργική απόφαση, Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής πολιτικής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ