24-02-2021

Αλ. Τσίπρας: Η ημέρα αφιερώνεται στις γυναίκες που διασχίζουν τα σύνορα ψάχνοντας ειρήνη

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.

Στην ανακοίνωση ο πρωθυπουργός κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες – πρόσφυγες τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα «δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένη σε όλες αυτές τις γυναίκες οι οποίες διασχίζουν τα σύνορα ψάχνοντας ειρήνη, παλεύοντας καθημερινά για να ξεφύγουν από πολέμους», ενώ η ανακοίνωση κλείνει με μια φράση του Ουρουγουανού συγγραφέα, Eduardo Galeano.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρα: 

«Η μνήμη είναι αρετή και η διατήρησή της χρέος. Σήμερα θυμόμαστε και γιορτάζουμε τους αγώνες των γυναικών που ξεπηδάνε με πείσμα μέσα από τις ρωγμές της ιστορίας. Από την κατοχύρωση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος για ίση πρόσβαση στην παιδεία, για ίση αμοιβή και ίσα δικαιώματα στην εργασία, ως τον επανακαθορισμό του ρόλου τους εντός της οικογένειας και της κοινωνικής διάστασης του φύλου.

Την ίδια στιγμή, η σημερινή ημέρα, αλλά και η κάθε μέρα δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένη σε όλες αυτές τις γυναίκες οι οποίες διασχίζουν τα σύνορα ψάχνοντας ειρήνη, παλεύοντας καθημερινά για να ξεφύγουν από πολέμους που γίνονται με όπλα, αλλά και χωρίς αυτά.

Στη γυναίκα πρόσφυγα, τη μάνα πρόσφυγα.

«Εκείνες τις φλογερές γυναίκες που απαιτούσαν τα δικαιώματα που αρνιόταν να τους δώσει η κοινωνία, η οποία όμως απαιτούσε τόσα πολλά από αυτές.»

E. Galeano “Γυναίκες”

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ