07-03-2021

Στην Αθήνα σήμερα το κουαρτέτο για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης

Έρχονται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών των δανειστών και αρχίζουν την Τετάρτη επαφές με τις ελληνικές αρχές μετά το “πράσινο φως” που έδωσε χθες το Eurogroup για να συνεχισθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με στόχο να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Οι δανειστές ζητούν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προσφέροντας ως καρότο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο εγγύς μέλλον.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προσφυγικό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος καθώς οι εταίροι-δανειστές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα όπως άλλωστε παραδέχονται οι ίδιοι σε κατ” ιδίαν συνομιλίες τους.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε χθες ότι οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ «παρά κάποιες διαφορές».

«Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάϊσελμπλουμ τόνισε κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης μετά το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ότι πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να τεθεί προς συζήτηση στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και η Κομισιόν επιθυμούσαν την επανεκκίνηση των εκ του σύνεγγης συνομιλιών στην Αθήνα εδώ και καιρό. Ομως, το ΔΝΤ είχε αντιρρήσεις γιατί δεν υπήρχε σύγκλιση μεταξύ των θέσεων του Ταμείου και εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμών σε κάποια ανοικτά ζητήματα όπως το δημοσιονομικό κενό.

Φαίνεται ότι ΔΝΤ και «κοινοτικοί» δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα σε δείπνο που δόθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα χωρίς όμως να καταλήγουν σε κοινές θέσεις.

Στο δείπνο έδωσαν το παρόν υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο κ. Μπούτι της Κομισιόν, ο κ. Κερέ της ΕΚΤ και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ.Τόμσεν. Το χθεσινό Eurogroup επικύρωσε στην ουσία την επι της αρχής συμφωνία των συμμετεχόντων στο δείπνο για επιστροφή του κουαρτέτου.

Τα κύρια εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης είναι το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.

Πηγή: ert.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ