19-04-2021

Κοτζιάς: Λάθος της διερμηνείας που δεν απάντησα στον τούρκο ΥΠΕΞ για την εθνική κυριαρχία

Διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί υποχώρησης ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης στο Αιγαίο, έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, αποδίδοντας τη μη απάντησή του στην παραπάνω δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε θέμα διερμηνείας.

Παρεμβαίνοντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο έλληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δεν είναι μία δύναμη δηλαδή που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, αφού όλα τα ζητήματα που προκύπτουν αντιμετωπίζονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι αναθεωρητικά.

Η επίμαχη φράση του κ. Τσαβούσογλου στη οποία αναφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, ήταν: «Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί αφήνοντάς τους να πεθάνουν».
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι μερίδα του τύπου έγραφε χθες ότι δεν απάντησα» είπε ο κ. Κοτζιάς. Ερωτηθείς αν θέλει να απαντήσει με κάτι ηχηρό σήμερα στην φράση αυτή σε σχέση με τη χθεσινή του απάντηση ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις» επισημαίνοντας ότι ο κ.Τσαβούσογλου «στα τουρκικά φαίνεται ότι λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης. Αλλά το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό του το είπα».

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι ο τούρκος υπουργός ήρθε να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά «διότι» όπως διευκρίνισε «κάναμε αναλυτικές συζητήσεις με την Τουρκία στις διερευνητικές συνομιλίες και μαζί του» επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του Τούρκου ομολόγου του ήταν να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα του δημοσιογράφου και «είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να την λένε οι Τούρκοι και με την οποία διαφωνούμε εμείς κάθετα».

«Είμαι πολύ σαφής και λέω ότι διαφωνώ κάθετα και ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλει ότι προηγείται η κυριαρχία και που γίνεται η διάσωση. Δεν παίζω μποξ διεθνές σχέσεις κάνω».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες, για μία λύση με την Τουρκία στο προσφυγικό ο κ. Κοτζιάς είπε: «είμαι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός μας θα το παλέψει, όπως ξέρει να το παλεύει και ελπίζω να ακουστούμε, όπως ακουγόμαστε συχνά από τους Ευρωπαίους εταίρους» επισημαίνοντας ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με «αποκλίνοντα συμφέροντα» και «άρα με μία διαπραγμάτευση που δεν είναι καλής ή κακής πρόθεσης, αλλά μία διαπραγμάτευση που διαφορετικά συμφέροντα πρέπει να βρουν κοινό τόπο και παρονομαστή. Και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην ερώτηση εάν η χθεσινή μίνι συναίνεση των πολιτικών αρχηγών βοηθά και το δικό του έργο ο κ. Κοτζιάς είπε: «Εμένα οτιδήποτε δίνει υποστήριξη σε μια κοινή παρουσία της χώρας στο διεθνή χώρο βοηθά και την δουλειά την προσωπική μου και του ΥΠΕΞ και της χώρας συνολικά».

Ερωτηθείς, επίσης, αν η δήλωσή του περί των 150.000 προσφύγων παρερμηνεύτηκε ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι δεν μίλησε περί φιλοξενίας 150.000 προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά ότι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη-ερωτηθείς από τον κ. Παπαχελά στην συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών- «ότι μπορούμε να αντέξουμε το πολύ μέχρι 150.000, δεν είπα εγώ ότι καλούμε ή ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι έχουμε ετοιμαστεί να εγκαταστήσουμε ένα τέτοιο αριθμό».

Επ’ αυτού έκανε λόγο για «διαστρεβλώσεις» που «είναι κρίμα και για τη δημοσιογραφία και για την εξωτερική πολιτική», επισημαίνοντας, επίσης, ότι σε μία πολύ πετυχημένη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, που έγινε αποδεκτή και μέχρι τις παρυφές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελήφθη μία φράση προκειμένου να αντιστραφεί αυτή.

«Η Ελλάδα έχει 30.000 πρόσφυγες των οποίων η παραμονή δεν είναι δική τους θέληση να μείνουν στην Ελλάδα» είπε εκφράζοντας την απορία με όλους αυτούς «που φωνάζουν και που μας φέρανε 550.000 χιλιάδες πρόσφυγες στη αρχή της δεκαετίας του ’90 και το θεωρούσαν φυσιολογικό». Αποσαφήνισε δε, ότι το παραπάνω «δεν ήταν υπονοούμενο» καθώς πρόθεσή του δεν είναι να ανοίξει «μέτωπο ως υπουργός Εξωτερικών» αλλά αναφέρει «απλή αριθμητική δημοτικού» και όχι «αιχμή εναντίον κάποιου».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «τα σύνορα είναι ανοιχτά για εμπορεύματα και ανθρώπους», ότι «υπάρχει περιορισμός για τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Αυτό παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τη συμφωνία της Γενεύης του 1967 για τους πρόσφυγες και νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να πορευτούμε διαφορετικά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ