18-04-2021

Η διαφθορά τους κράτους και η αντιμετώπιση της

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο κράτος παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου : Παρεμβάσεις και Νέες Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με σκοπό να τονιστεί η σημασία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην μάχη για την πάταξη της διαφθοράς.

Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γ. Βασιλειάδης τόνισε ότι το έργο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγγελόπουλου καθώς και της Γενικής Γραμματείας έχουν δύο τομείς: ο πρώτος ελκύει όπως είπε τα φώτα της δημοσιότητας «έχει κάμερες, έχει φώτα, έχει λίστες και ληστές και παίρνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αφορά την προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη για πράγματα που έγιναν μέχρι σήμερα. Είναι μία μάχη θα δούμε αν θα την κερδίσουμε, θα τη δώσουμε, τη δίνουμε, φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε καλά».

Ωστόσο το δεύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι, όπως τόνισε ο κ. Βασιλειάδης είναι «αυτό που θα πρέπει να δούμε σε σχέση με το κράτος και αυτό δεν θα έχει φώτα δημοσιότητας πάνω, είναι το πώς θα κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές, ούτως ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν αυτά τα φαινόμενα. Να κλείσουν τα παραθυράκια εκείνα, που θα αποτρέψουν στην επόμενη λίστα Μπόργιανς να είμαι εγώ. Στους επόμενους κατηγορούμενους για τη δυσλειτουργία στο δημόσιο τομέα να είστε εσείς. Αυτή λοιπόν είναι μια δουλειά κεντρική που δεν θα πάρει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, δεν θα απασχολήσει πολύ τα media, αλλά είναι η ουσία για την επόμενη καλύτερη μέρα για μας, για τους πολίτες της χώρας. Η μεγάλη συνοχή και το ενδιαφέρον λοιπόν καταδεικνύει τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση, αλλά και την απαίτηση του ίδιου του σώματος Δημόσιας Διοίκησης και των πολιτικών για μια νέα αντίληψη στα δημόσια πράγματα της χώρας».

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό οι Χριστόφορος Βερναρδάκης Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και η  Μαρία Παπασπύρου, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Βασικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν οι κ Ιωάννης Φίλος, Αν. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγητής Εσωτερικού Ελέγχου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, Ιωάννης Κάρκαλης Αντεπίτροπος Επικράτειας, Σπύρος Μπόλκας, Δ/ντης της Δ/νσης του Εσωτερικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ