19-04-2021

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Η επανεγκατάσταση δεν θα είναι προτεραιότητα στη Σύνοδο

Η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη δεν θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία έχει θέμα την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Κατά τη σύνοδο κορυφής θα δοθεί προτεραιότητα στο πού βρίσκεται η ΕΕ όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της και στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Η αναδιανομή των ίδιων των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, επειδή τα άλλα σημεία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Όπως εξήγησε η κ. Βιρτς, πρώτα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να εξεταστεί πώς μπορεί να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και κατόπιν θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αντικείμενο επίσης την προσφυγική κρίση, αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα και το πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα.

Η Γερμανίδα εκπρόσωπος χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωσε ότι η καγκελάριος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διευκρινίζονται θέματα αναγκών της Ελλάδας για βοήθεια. Διευκρίνισε δε ότι την Δευτέρα θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι είδους βοήθεια προσφέρει η Γερμανία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ εξήγησε ότι η Αθήνα έχει ενημερώσει για τις ανάγκες της, μέσω της αρμόδιας διαδικασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών και προσέθεσε ότι η Γερμανία συνεισφέρει στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, κυρίως στους τομείς καθαρισμού των υδάτων, τεχνικής υποστήριξης και logistics.

Αυτές οι μονάδες, διευκρίνισε, είναι διαθέσιμες, αλλά έως τώρα δεν έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά. «Δεν είναι ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, το αντίθετο, αυτές οι διαθέσιμες υπηρεσίες και πόροι έχουν προσφερθεί και χρειάζεται η κλήση από την Ελλάδα, κάτι που δεν έχει συμβεί ως τώρα», σημείωσε ο κ. Ντίμροτ και εξήγησε ότι η Γερμανία βοηθά με τα μέσα που διαθέτει κάθε φορά η Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) και είναι πρόθυμη ανά πάσα στιγμή να συνεισφέρει με κάθε διαθέσιμο μέσο, εφόσον της ζητηθεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ