13-04-2021

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Τι αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία κράτησε περισσότερες από οκτώ ώρες, οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο κατέληξαν στην παρακάτω ανακοίνωση, την οποία δεν υπέγραψαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό -κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:
Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.
Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία -ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Για την κατάληξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός επετεύχθη κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση με καθυστέρηση προσαρμόζεται στον ρεαλισμό

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», δήλωσε η Φ. Γεννηματά

Χαράξαμε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή, δήλωσε ο Θεοδωράκης

Ικανοποιημένος ο Π. Καμμένος για το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, ζήτησε ο Β. Λεβέντης

20:46 Σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι θα μεταβεί στην Τουρκία με κύριο σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Στην κριτική που δέχτηκε σχετικά με την τακτική που ακολουθήθηκε το 2015 από την τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτά τα επιχειρήματα μοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιεί η γερμανική ακροδεξιά για να πλήξει την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Επίσης, σχετικά με το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για διενέργεια καμπάνιας αποτροπής ώστε οι πρόσφυγες να μην έρχονται στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη συγγένεια αυτής της θέσεις με τη γραμμή Βίζεγκραντ.

20.19 Ολοκληρώθηκε προ ολίγου το Συμβούλιο  των Πολιτικών Αρχηγών. Απο στιγμή σε στιγμή αναμένεται η ανακοίνωση της Προεδρίας την οποία δεν θα υπογράφουν ο Β.Λεβέντης και ο Δ.Κουτσούμπας,  ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα.

19.31 Η επιμονή της Φώφης Γεννηματά να υπάρξει αστερίσκος για την ανάγκη οικουμενικής, καθυστερεί την έκδοση της τελικής Ανακοίνωσης απο την Προεδρία της Δημοκρατίας, για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, έγιναν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης. Οι αρχηγοί συμφώνησαν σε όλα, αλλά η επιμονή της Φώφης Γεννηματά να καταγραφεί η επιφύλαξή της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνον με Οικουμενική Κυβέρνηση, προκαλεί εμπλοκή. Τόσο ο Αλ.Τσίπρας, όσο και οι  Κυρ. Μητσοτάκης και Στ.Θεοδωράκης, της είπαν ότι δεν υπογράφουν αν μπει ο αστερίσκος που επιθυμεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

18. 15 Το πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης για το προσφυγικό, αναμένεται να αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της Προεδρίας για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών,  το οποίο ολοκληρώθηκε πρίν απο λίγο, μετά απο εξάωρη συνεδρίαση.

Το κείμενο θα προσυπογράφεται απο όλους πλήν Λεβέντη  και Δ. Κουτσούμπα ο οποίος αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα να συνταχθεί η ανακοίνωση, καθώς , σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό προεχέδιο, απορρίφθηκε λόγω διαφωνιών.

17:05 Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους «παράτυπους», τέθηκαν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες, τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση, τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Κατά τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

17:00 Πριν λίγα λεπτά αποχώρησε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, αυτή τη στιγμή οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προετοιμάζουν το κείμενο συμπερασμάτων τους, διαδικασία στην οποία δεν χρειαζόταν να βρίσκεται το ΚΚΕ, εφόσον διαφωνεί επί της αρχής.

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέθεσε υπόμνημα εννέα σημείων στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

14:51 Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών (το οποίο ξεκίνησε στις 12:15), στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο σύστασης Οικουμενικής Κυβέρνησης, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

Η άφιξη των πολιτικών αρχηγών

Πρώτος στο προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Βασίλης Λεβέντης, συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες. Ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης (έχοντας μαζί το σακίδιό του, το οποίο άφησε στη συνέχεια πριν μπει στην αίθουσα συσκεψεων – και στη συνέχεια κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του), οι οποίοι είχαν και έναν σύντομο διάλογο πριν μπουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Φώφη Γεννηματά, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε τις 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ με διαφορά μόλις δύο δευτερολέπτων πίσω τους πέρασε την πύλη του Μεγάρου και ο Πάνος Καμμένος.

Τελευταίος και αφού είχε ενημερωθεί πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται στο τραπέζι, έφτασε, συνοδευόμενος από την Όλγα Γεροβασίλη, τον Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είχε σύντομο διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του.

Τελευταίος στην αίθουσα συσκέψεων μπήκε, ως είθισται, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκατσε στην κορυφή του τραπεζιού, έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις θέσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν από έναν μπεζ φάκελο, ο οποίος περιείχε όλα τα στοιχεία, με αριθμούς, σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, προκειμένου να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να θέσουν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τους πολιτικούς αρχηγούς υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είχε και στενή συνομιλία με τον Φώφη Γεννηματά.

20160304120149__mg_50271457090368 (2) 20160304120149__mg_50271457090368 (3) 20160304120149__mg_50271457090368 (4) 20160304120149__mg_50271457090368 (5) 20160304120149__mg_50271457090368 (6) 20160304120149__mg_50271457090368 (7) 20160304120149__mg_50271457090368 (8) 20160304120149__mg_50271457090368 (9) 20160304120149__mg_50271457090368 (10)

Εθνική συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας και δεσμεύσεις από της Ευρώπη επιδιώκει ο Α. Τσίπρας

«Στόχος μας είναι να υπάρξει μια κοινή εθνική γραμμή» υπογράμμιζαν χθες κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας το στίγμα του σημερινού συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Τέσσερα είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει πως όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Μάλιστα για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου με σαφείς δεσμεύσεις.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από την ελληνική πλευρά στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγών από τα κράτη μέλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση του στη σύνοδο εξηγώντας πως θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να πουν πόσοι πρόσφυγες θα πάνε σε κάθε χώρα και πότε. Σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό, το ΑΕΠ, αλλά και τις υποδομές της κάθε χώρας.

Χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά πως πρέπει να καταμεριστούν οι προσφυγές.

Δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι από τους 160.000 πρόσφυγες που πρέπει να μετεγκατασταθούν η Γερμανία, με βάση την αναλογική κατανομή, θα έπρεπε να πάρει το 18% του προσφυγικού πληθυσμού, η Αυστρία 2,4% και η Ελλάδα μόλις 1,63%.

Αυτό θα είναι και ένα από τα όπλα στη φαρέτρα του Έλληνα πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όπως τόνιζε κυβερνητική πηγή «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Ο Αλέξης Τςίπρας θα τονίσει στους πολιτικούς αρχηγούς πως χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη στην Ελλάδα.

Ενώ σε ότι αφορά την Τουρκία η πίεση από την πλευρά της Αθήνας θα είναι μεγάλη με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι μεταναστευτικές ροές και η παράνομη διακίνηση.

Επιδιώκεται επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Τα διπλωματικά εργαλεία της Αθήνας

“Εμείς δεν συζητάμε το βέτο αυτή τη στιγμή”, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας όμως πως «όσοι κάνουν μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να μείνουν χωρίς καμία απάντηση».

Κορυφαίο στέλεχος που έχει άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων που γίνονται στις Βρυξέλλες δίνει την απάντηση σε σχέση με τις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί ακόμα και κονδύλια να τους κόψουμε. Δεν πρέπει να είναι αλά καρτ η προσέγγιση και να παίρνουν χρήματα π.χ., για τις αγροτικές επιδοτήσεις και αυτοί να δρουν μονομερώς. Υπάρχει μια αντίρροπη πίεση από μεγάλες δυνάμεις κυρίως από το Βερολίνο».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργικού

Κυρίαρχο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού ήταν το προσφυγικό. Ο καλός συντονισμός των υπουργείων παρατηρήθηκε από όλους.

Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη εκτιμούσαν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Βίτσας ως συντονιστής της διυπουργικής για το προσφυγικό έθεσε τον στόχο της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη Δευτέρα τονίζοντας πως «πρέπει να πετύχουμε ισορροπία σε όσους μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα».

«Κανένα θέμα ασφαλείας δεν υπάρχει στη χώρα από την εισροή των μεταναστών» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Τόσκας.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, γνωστοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο πως η κυβέρνηση έχει σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο για την λειτουργία των hotspot και τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ