Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται ο νέος νόμος για την αδειοδότηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε ό,τι αφορά τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

Ωστόσο, θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά στον περιορισμό του ανταγωνισμού (4 μόνο πάροχοι περιεχομένου γενικής στόχευσης), την παράκαμψη του ΕΣΡ, τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες βασίζεται για τη χρήση του φάσματος και την αλόγιστη διοικητική παρέμβαση που επιβάλλει στη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων (400 εργαζόμενοι ανά πάροχο κατ’ ελάχιστο).

Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, εκτιμώντας ότι το νέο πλαίσιο “επιχειρεί να λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα με κίνδυνο να δημιουργήσει νέες παρενέργειες”.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού καταργούν στην πράξη τον ανταγωνισμό μεταξύ παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου ενώ επικαλείται στοιχεία από την Assiociation of Commercial Television in Europe αναφέρει ότι στην Ευρώπη εργάζονται 1 εκατ. εργαζόμενοι σε 11.000 τηλεοπτικούς σταθμούς, με τον μέσο όρο να είναι συνεπώς 90 εργαζόμενοι ανά σταθμό.

“Η οιονεί «κρατικοποίηση» της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης, κατά τον Σύνδεσμο, μέσω δημιουργίας επιχειρηματικών και εργατικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν με στρεβλά οικονομικά κριτήρια, θα δημιουργήσει de jure και de facto ολιγοπώλιο στην τηλεοπτική αγορά, θα επιφέρει υψηλότερο κόστος λειτουργίας (με αντίκτυπο στις τιμές των διαφημιζομένων προϊόντων μέσω της τηλεόρασης) και τεχνολογική απαξίωση επενδύσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον τομέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς.

Παράλληλα, το πιθανό έλλειμμα πολυφωνίας που θα προκύψει ως παράπλευρη απώλεια από τις αλλαγές που δρομολογούνται, θα πλήξουν το πολιτικό μας σύστημα και θα μας απομακρύνουν περαιτέρω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.”

Ο ΣΕΒ εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσον οι ρυθμίσεις αυτές θα εξαλείψουν από την τηλεοπτική αγορά τα κακώς κείμενα και κυρίως φαινόμενα που άπτονται της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της αδιαφάνειας στο θεσμικό πλαίσιο, και ιδίως στις σχέσεις επιχειρήσεων με το δημόσιο. Και προτείνει την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της τεχνικής επάρκειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αλλά και θωράκιση των αρχών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος με ευθύνη τόσο των επαγγελματιών του κλάδου όσο και των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και της ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει τη λειτουργία τους.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας