12-05-2021

Πηγαίνουμε 60 χρόνια πίσω κλείνοντας τα σύνορα της Ε.Ε, δήλωσε ο Ξυδάκης

Το Προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που είχαν σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

Η συνεδρίαση είχε στόχο την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Ο Ν. Ξυδάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας πως η προσφυγική κρίση έχει πλέον λάβει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα στους δρόμους της Μεσογείου, καθώς και η ευρύτερη γεωπολιτική αναταραχή, μας οδηγούν αναπόφευκτα στο να μάθουμε να σκεφτόμαστε με άλλους όρους. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της Ευρώπης είναι θαλάσσια. Στόχος μας πρέπει να είναι να τα ελέγξουμε καλύτερα και όχι να πάμε 60 χρόνια πίσω, κλείνοντάς τα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξυδάκης στην τοποθέτησή του.

«Φαίνεται ότι όσον αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν κάποιοι εταίροι θέλουν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 και μας επικρίνουν σφοδρά, ίσως ορισμένες φορές δίκαια. Ποιοι όμως είναι οι επικριτές μας; Εταίροι που δεν έχουν στείλει για τους πρόσφυγες μια κουβέρτα; Δέκα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα απαντήσει στα αιτήματα για μετεγκατάσταση και αν δεν απατώμαι η Ένωση διαθέτει είκοσι οχτώ κράτη-μέλη», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός και κατέληξε:

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάζεται πρέπει όλοι να συνεισφέρουν, αντί να επικρίνουν».

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με αρκετούς από τους συμμετέχοντες υπουργούς Εξωτερικών να αναφέρονται στην ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ θετική αναφορά έγινε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί από τη χώρα μας στην υλοποίηση των, σχετικών με το προσφυγικό, δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ