07-05-2021

Στο ευρωκοινοβούλιο από τον Κούλογλου το ζήτημα της προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα της κρίσης

“H Διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης” είναι το αντικείμενο συζήτησης που διοργανώνουν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, η ευρωβουλευτής Τζιν Λάμπερτ, αντιπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η διεθνής ΜΚΟ LUMOS.

Η LUMOS, είναι μια διεθνής ΜΚΟ που ιδρύθηκε από την συγγραφέα JK Rowling και έχει στόχο τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, μέχρι το 2050.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών.

Έρευνες 80 περίπου χρόνων έχουν αποδείξει τις βλάβες που προκαλεί στα παιδιά ο εγκλεισμός σε ιδρύματα. Παρά τις καλές προθέσεις, τα ιδρύματα δεν προστατεύουν τα παιδιά, αντιθέτως τα αφήνουν πιο ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση και την παραμέληση.

Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τη ζημία που έχει προκαλέσει ο εγκλεισμός κι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες να τερματιστεί αυτή η μορφή περίθαλψης. Με την εισαγωγή ενός εκ των προτέρων όρου για την κοινωνική ένταξη, με προτεραιότητα την “μετάβαση από τα ιδρύματα στην παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας”– στον κανονισμό 1303/2013 των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών και Επενδυτικών Ταμείων (ESI) ταμείων- η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση τους για την συντήρηση, ανακαίνιση ή κατασκευή ιδρυμάτων, ενώ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία δεν έχουν ακόμη κάνει τη μετάβαση, να δώσουν προτεραιότητα σε προγράμματα που την υποστηρίζουν.

Η συζήτηση θα ασχοληθεί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η φροντίδα των παιδιών και τα συστήματα προστασίας στην Ελλάδα και θα προτείνει τρόπους με τους οποίους όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών ταμείων, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την παροχή λύσεων, σύμφωνα με την αρχή της προστασίας του παιδιού και των υφιστάμενων διεθνών νομοθεσιών και της ΕΕ. Παράλληλα θα παρουσιαστεί η πρόσφατη έρευνα της LUMOS για την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών και Επενδυτικών Ταμείων στη χώρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία του παιδιού, την ποιότητα της οικογένειας και τη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας. 13.30: Χαιρετισμός από τους Ευρωβουλευτές Στέλιο Κούλογλου και Jean Lambert και από τη Georgette Mulheir, Διευθύνων Σύμβουλο της Lumos.

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος ο Δ. Καρελλάς, ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, ο Γιαν Γιάραμπ, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ο Γ. Νικολαΐδης, Σύμβουλος Δικτύου της Lumos και Διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ο Κ. Παπαϊωάννου, ΓΓ Του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Μάργκαρετ Τουίτ και Γιούλιους οπ ντε Μπέκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η Τζορτζέτ Μίλερ, Διευθύνων Σύμβουλος, της Lumos.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ