16-05-2021

Αναχωρεί την Τρίτη για Βρυξέλλες ο Τσίπρας με γεμάτη την ατζέντα του

Κορύφωση της διαπραγμάτευσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο επιθυμεί ο Τσίπρας

Ο Πολωνός αξιωματούχος μπορεί να επισκέφτηκε τη χώρα μας με αφορμή τηννέα συμφωνία της Ε.Ε με την Μ. Βρετανία, όμως λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός θέλει να κορυφωθεί η διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα συναντηθεί με τονΖαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα διεξαχθεί και μιαμίνι Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή 11 χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Φινλανδία, Σουηδία, Τουρκία) για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τριμερής συνάντηση Τσίρπα – Μέρκελ – Νταβούτογλου, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ενώ θα πιέσει και για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά της Τουρκίας.

Προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η ανάδειξη της συνέπειας από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις υποχρεώσεις της για την κατασκευή των hot spots, αλλά και των κέντρων μετεγκατάστασης.

Έτσι θα εστιάσει στα εξής σημεία:

– Στο σχέδιο δράσης Ε.Ε – Τουρκίας.

– Στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

– Και στο ότι οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα γίνονται με την δέσμευση πως η κάθε πλευρά θα επιχειρεί στα δικά της χωρικά ύδατα.

Μάλιστα πληροφορίες λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουα Ολαντ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως η Ελλάδα, ως βασική χώρα υποδοχής των προσφύγων, αναμένεται να δεχτεί πολύ μεγάλα «κύματα» ανθρώπων, που λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών θα προτιμήσουν την θαλάσσια δίοδο για να φύγουν από τη Συρία και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι εταίροι.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα»

Στις Βρυξέλλες το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει πως η κατάσταση που θα συναντήσει δεν θα είναι εύκολη. Άλλωστε οι ακραίες φωνές όλο αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι ευθυνών που αφορά μόνο την Ελλάδα.

Οι διπλωματικοί ακόλουθοι του πρωθυπουργού έχουν ήδη προετοιμαστεί για τα διαφορετικά στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στη Ευρώπη.

Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία έχουν τοποθετηθεί κατά τωνανοιχτών συνόρων και πιέζουν προωθώντας το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων στα Σκόπια.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως αυτές οι απόψεις είναι απομονωμένες στην Ευρώπη, η οποία εργάζεται συλλογικά στην κατεύθυνση μιας συγκεκριμένης πολιτικής των ανοιχτών συνόρων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ