02-02-2021

“Όχι άλλες μειώσεις συντάξεων”, είπε ο Τσίπρας στη Μέρκελ στο περιθώριο του προσφυγικού

Την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία στην Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, («Supporting Syria and the Region»), που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Άγγελα Μέρκελ, τόνισε πως δε χρειάζονται άλλες μειώσεις συντάξεων και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να προχωρήσει με το υπάρχον σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να εργαστούν όλοι για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες τους και ταυτόχρονα να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Σημεία τοποθέτησης του πρωθυπουργού:

 • «Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό»
 • «Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι»
 • «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες»
 • «Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου»
 • «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’».
 • «Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών»
 • «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.»
 • «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες»
 • «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους»

Στο περιθώριο της διάσκεψης που ολοκληρώνεται το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ αυτή τη στιγμή έχει επαφή και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δε χρειάζονται άλλες μειώσεις στις συντάξεις είπε στη Μέρκελ ο Τσίπρας

Κατά τη συνάντησή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Μερκελ για την υπό εξέλιξη διαπραγματευση με δανειστες τονίζοντας οτι η πρόταση του ασφαλιστικού κινείται εντός των γραμμών της συμφωνίας του καλοκαιριού και οτι δεν χρειάζονται αλλες μειώσεις στις συντάξεις ενω υπαινίχθηκε πως ενω το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατατέθηκε απο τις αρχες του χρόνου ακόμη δεν υπάρχει απάντηση απο την πλευρά των θεσμών.

Αλέξης Τσιπρας είπε συγκεκριμένα στην Άγκελα Μερκελ: “Κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Δεν καταλαβαίνω γιατι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να μη γίνουν αφορμή για νέες καθυστερήσεις. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί πως υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.”

Ενδιαφέρον είχε και ο διάλογος για το προσφυγικό:

Τσίπρας: “Να σταματήσει το blame game και να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση”
Μέρκελ: “Αυτή είναι και η δική μου προτεραιότητα. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με τον Νταβούτογλου πολύ αυτό το μήνα. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία θα έχουμε μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών”.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

tsipras_merkel1-864x400_cΣυνάντηση και με Κάμερον

Ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ddddd

Εξαμερής συνάντηση για την προσφυγική κρίση, με συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας συζητήθηκε στην εξαμερή συνάντηση για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας, ‘Αγγελα Μέρκελ, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Έμφαση κατά τη συζήτηση, δόθηκε στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων, απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Ο πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ιβάνοφ για το προσφυγικό και τη συνεργασία που μπορούν να έχουν οι δύο χώρες ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα.
 • Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες.
 • Είχε προηγηθεί η διευρυμένη συνάντηση για το Μεταναστευτικό με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα, του Αυστριακού Καγκελάριου, της Γερμανίδας Καγκελάριου, του πρωθυπουργού της Τουρκίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ