19-01-2021

Επιστολή Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό

Την ανάγκη για δίκαιες, αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα, εξέφρασε μ’ επιστολή της, η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του  Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ, τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, σε μια προσπάθειά της να υπογραμμίσει την ανάγκη για προστασία του θεσμικού κεκτημένου και ειδικά της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων.

Απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές τόνισε πως πρέπει:

Να επισπευτεί και να βελτιωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Να αξιοποιηθούν πλήρως τα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία για την πρώτη υποδοχή, την οικογενειακή επανένωση και τη στέγαση των προσφύγων, αλλά και την επιστροφή ή την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.

Να προχωρήσει η γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία όλων των hotspots και να εφαρμοστούν πλήρως τα υφιστάμενα προγράμματα μετεγκατάστασης

Να θεσπιστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ασφαλές ταξίδι στους πρόσφυγες, ιδίως τους πλέον ευάλωτους.

Υπενθυμίζει δε την πρόταση που υπέβαλε στη Μάλτα, στην προσυνεδριακή συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών, σχετικά με την διάσωση των παιδιών προσφύγων μέσω μιας επιχείρησης υπό την κωδική ονομασία «Κιβωτός».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις λόγω του χειμώνα, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές παραμένουν εξαιρετικά έντονες στο Αιγαίο.

Τονίζει επίσης ότι είναι προφανές ότι η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι πολύ αργή και προβληματική και σημειώνει ότι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και ελλείψεις στην εκπλήρωση υποχρεώσεων της χώρας.

«Αλλά είναι επίσης σαφές, ότι οι καθυστερήσεις αυτές χρησιμοποιούνται συχνά ως πρόσχημα από μερικούς εκ των εταίρων μας, οι οποίοι αδυνατούν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες όσον αφορά στην ισότιμη κατανομή των βαρών στη διαχείριση της κρίσης, η οποία είναι πριν και πάνω απ’ όλα μια κρίση ανθρωπιστική» αναφέρει η κ. Γεννηματά και κάνει λόγο για αντιπαραγωγικές «εσωτερικές διαιρέσεις και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών που παίζονται από κάποιες χώρες της Ε.Ε», που όπως εξηγεί, αντί να διευκολύνουν, υπονομεύουν λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό.

Όπως υπογραμμίζει, η συνεχιζόμενη συζήτηση για ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από τον χώρο Σένγκεν, περισσότερο περιπλέκει παρά επιλύει τα προβλήματα. Διευκρινίζει ότι οι νεοφερμένοι, μετανάστες ή πρόσφυγες, δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της Σένγκεν, προκειμένου να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία και τρένα προς άλλες χώρες της Ε.Ε. «Χρησιμοποιούν το λεγόμενο «Βαλκανικό διάδρομο», ο οποίος δεν είναι ένας διάδρομος εντός Σένγκεν. Έτσι, μια ενδεχόμενη αναστολή της Σένγκεν για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με «τιμωρία» και δεν θα συνέβαλε δεόντως στην επίλυση του προβλήματος», συμπληρώνει η κ. Γεννηματά.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ