1.211 μέρες μετά

Η σημερινή μέρα μπορεί να σημάνει το τέλος της συγκυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά από 1.211 μέρες ή αν θέλετε τρία χρόνια, τρεις μήνες και 24 μέρες. Στο σημερινό (προγραμματισμένο για τις 10:30 στο Μαξίμου) ραντεβού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο πλευρών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται ν’ ανακοινώσει την απόφασή του ν’ αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Πάνος Καμμένος θα άρει την εμπιστοσύνη του και θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό ν’ απομακρύνει όλους τους βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι έχουν θέσεις υπουργών και υφυπουργών, αίτημα το οποίο εκτός σοβαρού απρόοπτου θα γίνει αποδεκτό από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί, βέβαια, να μην γίνει αποδεκτό από τους ίδιους τους υπουργούς και υφυπουργούς των ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε κάποιοι είχαν διαμηνύσει στον Πάνο Κάμμένο στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν γνωρίζει πώς θ’ αντιδράσει ο Πάνος Καμμένος.

Όπως και να έχει, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τον Πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Open ότι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση. Μετά τη λήψη της σχετικής επιστολής από τον Νίκο Βούτση και την παρέλευση δύο ημερών, θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η προβλεπόμενη από τον κανονισμό συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θα διαρκέσει τρεις μέρες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει τις 151 απαιτούμενες ψήφους. Το σύνολο αυτό προκύπτει από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη και τον Σπύρο Δανέλλη.

Έτσι, εφόσον επιβεβαιωθεί στο ακέραιο το παραπάνω σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στη συνέχεια στον απαιτούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι να έρθει στη Βουλή η πρόταση για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Υπενθυμίζουμε, τέλος, πως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα παραχωρήσει αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα συνέντευξη Τύπου στις 12:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook