Εχουμε την υποχρέωση να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα, να βγάλουμε τη χώρα μας από την εποπτεία και να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλαιού διεφθαρμένου συστήματος, ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού  θα ακολουθήσει η  ψηφοφορία για τα πολιτικά κείμενα, ενώ αποφασίστηκε πως η νέα Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 151 μέλη.
Σε ψηφοφορία τέθηκαν και άλλες δύο προτάσεις για 201 και 101 μέλη αντίστοιχα που μειοψήφησαν.

Είμαστε δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες υπογράμμμισε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Όλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία, και γι’ αυτό κλιμακώνουν τον πόλεμο. Όμως το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την χαραυγή, τόνισε ο Πρωθυπουργός.”

Υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Συνεδρίου είναι πως θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μας με αποφασιστικότητα. “Η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα προωθήσει και την ευρωπαϊκή άρα και παγκόσμια οικονομία. Η επίλυση του χρέους, που τώρα πρέπει να γίνει, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα που δικαιούται, αλλά η τακτική της μετάθεσης, που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε αποτυχίες, διακινδυνεύει τώρα να οδηγήσει σε τραγωδίες”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Στο εσωτερικό για να μην γίνουμε κομπαρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις. Οι προηγούμενοι όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους δεν τολμούσαν καν να μιλήσουν γι’ αυτό.Εμείς έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε ότι η οικονομία ανακάμπτει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις προβλέψεις, ενώ έχουμε την σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό, μικρό μεν αλλά θετικό, πρόσημο ανάπτυξης. Εμείς όμως δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την μιζέρια. Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν.Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές” , υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Τηλεοπτικές άδειες

Δεν υπάρχει καμία α μφιβολία ότι από τότε που έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ζούμε με τα χαρακτηριστικά που είχε η διαβολοβδομάδα του δημοψηφίσματος.Στη Βουλή μίλησα για διαρκές μιντιακό πραξικόπημα. Στόχος είναι να ρίξουν μια εκλεγμένη, δύο φορές από τον λαό, κυβέρνηση. Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης και χτυπημάτων κάτω από την μέση, μας πεισμώνουν. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, είπε ο Πρωθυπουργός αναφέροντας και φράση του Ηλία Ηλιού ότι «θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα.Αυτό θα κάνουμε, ο νόμος σε αυτήν την χώρα θα εφαρμοστεί, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ. Οι δικαστές πρέπει να αφεθούν να κάνουν την δουλειά τους.

Ούτε η Εκτελεστική, ούτε η Δικαστική εξουσία θα επιτρέψουν την θεσμική εκτροπή υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Επίσης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν θετικά στην προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Αν ακόμα και τώρα στην ύστατη αυτή προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να ξαναμπλοκάρει το ΕΣΡ αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν οτι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

                                                        Διεργασίες

 Οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος είναι πυρετώδεις με αιχμή τη μάχη των συσχετισμών, οι οποίοι θα καθορίσουν εν πολλοίς την «ηρεμία» του Μαξίμου σε ο,τι αφορά τις στρατηγικές επιλογές και κατ΄επέκταση την ίδια την  κυβερνητική πορεία .

Στόχος της Ενωτικής Κίνησης  που απαρτίζεται από τους λεγόμενους Προεδρικούς, είναι να κατακτήσουν πάνω από το 65 %  του Συνεδρίου, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς η ιδιαιτερότητα της συγκυρίας επιβάλλει ιδιαίτερα «χειρουργικούς» χειρισμούς στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα .

Στον αντίποδα  οι λεγόμενοι «53», που εμφανίζονται να κρατούν τα «αντιμνημονιακά γκέμια», με μια πλατφόρμα  που αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο  «ηρωϊκής  εξόδου» του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν ξεφύγει από τις μνημονιακές επιλογές. Το παράδοξο με τους «53» είναι ότι ως καθοδηγητής τους φέρεται, ως γωστόν, ο Ευκείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πρωτοστατεί στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές .

Οι δύο βασικές αυτές τάσεις αποτυπώθηκαν ευκρινώς στις ομιλίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όπου δεν έλειψαν οι στιγμές ιδιαίτερης φόρτισης από όλες τις πλευρές.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Π. Σκουρλέτη, ο οποίος παρότι δεν ανήκει στους «53» , πήρε εμφανείς αποστάσεις από κυβερνητικές επιλογές, γεγονός που προβλημάτισε το Μαξίμου.

«Το πρόγραμμα είναι ακραία νεοφιλελεύθερο και δεν μπορούμε ούτε στιγμή να λέμε ότι εμείς το υιοθετούμε. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα βγαίνει. Ορθώς είπε είναι προμετωπίδα το θέμα του χρέους αλλά αν η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, αντιλαμβάνεστε ότι το ερώτημα ‘’πού βαδίζουμε’’, θα πρέπει να απαντηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Η «απάντηση» ήρθε από το Ν.Παπά ο οποίος ανέλαβε και το βάρος να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική λέγοντας «αποτελεί ένα μίγμα της πολιτικής των δανειστών και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διαφώνησε ότι πρόκειται για ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. «Θα τελειώσουμε οριστικά με την αριστερά που αυτομαστιγώνεται», διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο υπουργός και σε άλλος μέρος της ομιλίας του σημείωσε «είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας». «Έχουμε διαλύσει το παραμύθι των μονόδρομων. Το άγχος των αντιπάλων μας είναι να φύγουμε από τη διακυβέρνηση και να ζητήσουμε συγνώμη που τους νικήσαμε» κατέληξε.

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας