Με τη δημιουργία ευρωστρατού και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης απαντά στις προκλήσεις της Ένωσης η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβα μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλίας και της Γερμανίας.  Το γαλλογερμανικό δίδυμο έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής άμυνας, κάτι που φαίνεται ότι επιθυμούν όλες οι χώρες.

Τα εναπομείναντα μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να ξεκινήσουν την εφαρμογή μιας κοινής διακήρυξης με το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και την άμυνα.

Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν στην Μπρατισλάβα μια κοινή πρωτοβουλία με βάση την οποία θα εγκρίνονται ευκολότερα οι εξωτερικές επιχειρήσεις της ΕΕ και θα ενισχυθεί η χρηματοδότησή τους. Η αποχώρηση της Βρετανίας, που ανέκαθεν προτιμούσε να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, σημείωσαν διπλωματικές πηγές, ιδίως σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται περικυκλωμένη από κρίσεις, πολέμους και τρομοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κυρίως «κοινούς στρατιωτικούς πόρους«, ένα «ενιαίο γενικό επιτελείο» και τη δημιουργία «πριν από το τέλος του έτους» ενός ευρωπαϊκού ταμείου για να δοθεί ώθηση στην έρευνα και την καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν στην ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Οι περισσότεροι συγκλίνουν σε αυτό το σημείο, ζητούν κυρίως την γρήγορη ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων», ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» με το Λονδίνο δεν ήταν στην ατζέντα της συνόδου όμως οι «27» συζήτησαν το θέμα κατά το γεύμα εργασίας που είχαν πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο, υπό γερμανική σημαία, στον Δούναβη.

«Το Brexit ως θέμα δεν συζητήθηκε» εξήγησε ο ίδιος διπλωμάτης, λέγοντας ότι έγινε μια ενημέρωση για τις επαφές του Τουσκ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Δεν είχαν πολλά πράγματα να πουν αφού το Λονδίνο δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει τη διαδικασία του διαζυγίου» και οι Βρυξέλλες αρνούνται να διαπραγματευτούν πριν γίνει αυτό το βήμα.

Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò óôçí Üôõðç óýíïäï ôùí 27 áñ÷çãþí êñáôþí êáé êõâåñíÞóåùí ôçò Å.Å., óôçí ÌðñáôéóëÜâá ôçí ÐáñáóêåõÞ 16 Óåðôåìâñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ANDREA BONETTI)

Αλέξης Τσίπρας: Προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27, στη Μπρατισλάβα.

Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. «Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή», επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υπογράμμισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα:
1. Περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία.
Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) έναντι των διακυβερνητικών θεσμών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Eurogroup).
2. Διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κεκτημένου.
Επ’ αυτού επισήμανε ότι υπάρχουν 25 εκατ. άνεργοι, 11 εκατ. μακροχρόνια άνεργοι, ότι η ανεργία των νέων αγγίζει το 30 – 50% στην περιφέρεια και ότι πρόκειται για μια «καμμένη γενιά».
3. Αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα. Από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. Όχι ο καθένας μόνος του.

Ως προς τον άξονα της Ασφάλειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αντιτρομοκρατική συνεργασία. Αλλά με αναβάθμιση του παγκόσμιου και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων στην περιοχή μας.

«Μη νομίζουμε ότι υιοθετώντας την ατζέντα της Ακροδεξιάς αποτρέπουμε την άνοδο της. Η Ακροδεξιά ατζέντα, ενισχύει την ίδια την Ακροδεξιά», υπογράμμισε για το Προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, όχι blame game».

«Ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για στήριξη της καθιέρωσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, είπε ότι χρειάζονται συμφωνίες με χώρες διέλευσης, αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης, νόμιμες οδοί μετανάστευσης, στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να μην πέφτει το βάρος σε αυτές, και βεβαίως μετεγκαταστάσεις.

Φρανσουά Ολάντ: Η Ε.Ε μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά το Brexit

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Άγκελα Μέρκελ: Νέα ατζέντα τον Μάρτιο 

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο για την επανεκκίνηση της Ευρώπης τον Μάρτιο του νέου έτους.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και εξαιτίας άλλων δυσκολιών που έχουμε, ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε από κοινού για την ατζέντα, ώστε να έχουμε ένα πλάνο εργασίας για τη διαχείριση των ζητημάτων μέχρι την 60η επέτειο υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης», δήλωσε η Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.

Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συμβιβαστεί στο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων στις συνομιλίες για το Brexit

Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο εάν το Λονδίνο αποδεχθεί επίσης από την πλευρά του την ελευθερία κυκλοφορία των εργαζομένων, επισήμαναν σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας.

«Επιθυμούμε μια πολύ καλή, πολύ στενή σχέση με την Βρετανία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατόν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πλήξουν τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Αναφορικά με την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και των προσώπων… παραμένουμε πιστοί στην θέση– και αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πρωθυπουργών που αποχωρούν και πρωθυπουργών που παραμένουν– ότι (η ελευθερία αυτή) έχει να κάνει με τους πολίτες στην Ευρώπη», τόνισε ο Γιούνκερ.

«Επομένως δεν μπορώ να δω καμία πιθανότητα συμβιβασμού σε αυτό ακριβώς το ζήτημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Τουσκ: Θα προταχθεί το συμφέρον των 27 και όχι της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit εφόσον η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβας, ο Τουσκ είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας.
Ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη και θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, όμως σέβεται την επιθυμία της Βρετανίας να καθυστερήσει την προσφυγή της στον μηχανισμό.

� 󽭯䯲 �27 ᱷ磾�񡴾�᩠굢屭޳幭 �ŮŮ, 󴧭 ̰񡴩󫜢ᠴ筠𡱡󪥵ޠ16 ӥ𴥬ⱟﵠ2016. (EUROKINISSI/ŕљЁڊǠōٓǩ

Φίτσο: Παρά τις όποιες αδυναμίες, η Ε.Ε είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε

«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο και οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος τόνισε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε πως στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ καθώς και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία τους «ειδικά προς τις νεότερες γενιές».

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία» η ΕΕ «ξέρει τι θέλει». «Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας», δήλωσε ο Ρ. Φίτσο επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει «σαφές» πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει «περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».

Σταθερή άρνηση συνεργασίας από την ομάδα Βίζεγκραντ για το προσφυγικό

Οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) υπενθύμισαν εξάλλου σήμερα ότι επιθυμούν οι Βρυξέλλες να ακούν περισσότερο τις διαφορετικές απόψεις των χωρών-μελών. Επανέλαβαν ότι παραμένουν κάθετα αντίθετες στην εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής των προσφύγων, όπως το σχέδιο μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν ακριβώς περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους τους για να σηκώσουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Η πρόσφατη έκκληση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου για αποπομπή της Ουγγαρίας από την ΕΕ για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών υπογραμμίζει τις ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Αυτή δεν είναι η άποψη της κυβέρνησή μου«, είπε σήμερα στην Μπρατισλάβα ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ. «Βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι, είμαστε μια οικογένεια, συζητάμε τα προβλήματα σαν οικογένεια, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις«, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που έχει προκηρύξει δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς του ζήτησε «να αντιμετωπίζει με σεβασμό τους Ούγγρους».

Μάλιστα, ο Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε πως η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την “αυτοκαταστροφική και αφελή” μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

 

Στις καλένδες η οικονομία – Από Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα, η συνάντηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος με παρόμοιες συναντήσεις σε Μάλτα και Ιταλία. Τον προσεχή Δεκέμβριο, οι ηγέτες της Ε.Ε. επίσης θα παρουσιάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν τους νέους.

 

 

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας