Συνέντευξη  στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» παραχώρησε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

Αναλυτικά όλα όσα είπε στην κυριακάτικη εφημερίδα ο Πάνος Ρήγας:

  • Σε ποιους στόχους πρέπει να εστιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το προσεχές Συνέδριο, ενώ ταυτόχρονα έχει στα χέρια του το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας;

Το Συνέδριο πρέπει να επιβεβαιώσει ότι οι αποφάσεις που πήραμε και υλοποιήσαμε τον τελευταίο χρόνο ήταν συνειδητές και έγιναν με γνώμονα την κοινωνία και την αριστερά. Ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας των επιλογών αυτών, έφερε τον καθένα και την καθεμιά από εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην προσωπική και συλλογική του ευθύνη. Ήταν λοιπόν συνειδητή η επιλογή μας να μείνουμε και να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε όσο αποτελεσματικότερα μπορούμε τα κοινωνικά στρώματα τα οποία εκπροσωπούμε. Με τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη θέσαμε ουσιαστικά τις παραιτήσεις μας στον Ελληνικό λαό και εκείνος μας εμπιστεύτηκε και δεν τις έκανε δεκτές.

Το Συνέδριο θα αποτυπώσει την επιθυμία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την πλειοψηφία των πολιτών να είναι συμμέτοχοι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Θα διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί μια πορεία με αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό προσανατολισμό, που δεν θα επιτρέψει να οδηγηθούμε σε νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση.

  • Θεωρείτε σωστή την κίνηση κυβερνητικού ανασχηματισμού μετά το Συνέδριό σας; Πόσο πιθανή είναι η κυβερνητική συνεργασία με πρόσωπα προερχόμενα από την κεντροαριστερά;

Το ζήτημα σε μια δεδομένη στιγμή αξιολόγησης της κυβέρνησης θα είναι ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς της σε δύο επίπεδα: Στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και στην επιστροφή της χώρας σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση αυτή, όμως, αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό αξιακό μοντέλο από τις προηγούμενες, στο οποίο σημασία δεν έχουν πρωτίστως τα πρόσωπα. Η εύρυθμη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης και η εφαρμογή πολιτικών που εκπορεύονται μέσα από ένα συλλογικό πλαίσιο, εξασφαλίζουν το μέγιστο της αποτελεσματικότητάς. της. Επομένως, όροι ανασχηματισμού διαμορφώνονται μόνο εάν στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν πρόσωπα που δεν μπορούν να υπηρετήσουν επαρκώς το μοντέλο αυτό.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε κι εσείς ότι η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό.

  • Στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να διατηρήσει ρεαλιστική ρητορική αποφεύγοντας την συνταγή της παροχολογίας. Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια κοινωνικής πολιτικής όσο η χώρα βρίσκεται στο μνημόνιο;

Γνωρίζουμε καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή αποδείξαμε ότι, παρά τα ασφυκτικά πλαίσια της συμφωνίας, η κοινωνική πολιτική αποτελεί κυρίαρχο μέλημά μας. Σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε τα προγράμματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της διανομής σχολικών γευμάτων, της δωρεάν πρόσβασης στα νοσοκομεία για 2.000.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας, της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα ΜΜΜ και της στελέχωσης των νευραλγικών τομέων της Υγείας και της Παιδείας με νέες προσλήψεις. Δυστυχώς, είναι τα ελάχιστα και ταυτόχρονα τα μέγιστα που μπορούμε να κάνουμε στο δεδομένο δημοσιονομικό περιβάλλον. Επιδίωξή μας είναι μέσα από την πάταξη της ανομίας, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, να μπορέσουμε να διευρύνουμε τις παράλληλες δράσεις που ανακουφίζουν την κοινωνία.

  •  Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης έχει αποκλειστεί ως σενάριο ή είναι πιθανό, ειδικά στην περίπτωση διαφωνίας με τους εταίρους;

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο μέρος των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία έχει ήδη νομοθετηθεί. Αυτά που υπολείπονται αφορούν περισσότερο θεσμικές παρεμβάσεις χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις. Στα εργασιακά, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει, είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το συμπεφωνημένο πλαίσιο. Ζητούμενο παραμένει η ανατροπή της σημερινής εικόνας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας (μαύρη-ανασφάλιστη εργασία) έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Τα σενάρια τρομοκρατίας που διακινούνται περί ακραίων απαιτήσεων των θεσμών για μείωση μισθών και ομαδικές απολύσεις δεν επιβεβαιώνονται, αντιθέτως η πρόσφατη Συνδιάσκεψη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα ανέδειξε την αλλαγή των συσχετισμών..

  • Κάνετε συχνά περιοδείες ανά την Ελλάδα. Οι πολίτες και δη οι ψηφοφόροι σας για ποιο λάθος ή παράλειψη σας κατηγορούν;

Ένας από τους βασικούς λόγους των εκλογικών μας νικών το 2015 ήταν η άμεση και ειλικρινής επαφή μας με τα λαϊκά στρώματα. Η διατήρηση αυτής της σχέσης αποτέλεσε μεγάλο στοίχημα για εμάς, καθώς βρισκόμασταν καθημερινά αντιμέτωποι με συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης των ΜΜΕ, που ως στόχο είχε να μας αφαιρέσει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες. Θεωρώ ότι τη μάχη αυτή την κερδίσαμε, μέσα από σειρά δημόσιων εκδηλώσεων που διοργανώσαμε ανά την Ελλάδα, ζητώντας από τους πολίτες να μας ακούσουν και να τους ακούσουμε.

Η κοινωνία έχει εξαντλήσει απολύτως τα φορολογικά της όρια και είναι προφανές ότι συχνά γινόμαστε αποδέκτες των σχετικών ενστάσεων.

Ταυτόχρονα όμως η κοινωνία όμως έχει και μνήμη και αντίληψη:

Θυμάται τις συνθήκες που μας οδήγησαν στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού και αντιλαμβάνεται –όπως απέδειξε και στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη- ότι η απόφασή μας βασίστηκε στην προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Αναγνωρίζει την προσπάθειά μας να αντισταθμίσουμε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με κοινωνικές παροχές και αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Και γνωρίζει καλά πως η μοναδική εναλλακτική πρόταση υπόσχεται όχι μόνο οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και την παλινόρθωση του πάλαι ποτέ πελατειακού κράτους που μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησής μας έχει αρχίσει εμφανώς πια να καταρρέει.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας