Προβόπουλος: Αδυναμία της ΤτΕ στα συστήματα ελέγχου – Ολιγωρία Στουρνάρα
Στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατέθεσε σήμερα ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση υποστήριξε ο τέως διοικητής υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος το είχε χειριστεί».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε:

«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Ακόμα, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου.

Προσέθεσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.

Ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που μίλησα για την οικονομική θύελλα που ερχόταν και με περιγελούσαν διάφοροι στο πολιτικό σύστημα, υπογράμμισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, -το διάστημα από τον Ιούνιο 2008 έως τον Ιούνιο 2014-, στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ.

Άρχισαν λοιπόν, πρόσθεσε, να επαληθεύονται οι κίνδυνοι με τον πιο τραγικό για την χώρα μας τρόπο, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικούς τους ρυθμούς ανάπτυξης του χρέους και του ελλείμματος, με αποτέλεσμα αμέσως μετά, όπως είπε, να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση στην οικονομία. Κάποια στιγμή το χρέος πήγε στα ύψη, στο 130%, το δε έλλειμμα έφθασε το 2009 πάνω από 15%.

Τόνισε επίσης, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετώπιζε κάποιες αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και συγκεκριμένα στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. Διαπιστώνοντας αυτό το έλλειμμα είχα αναγκαστεί και εγώ ο ίδιος να στείλω επιστολές και στους αρμόδιους υπουργούς αλλά υπήρξε ολιγωρία, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.

Σε ερώτηση μέλους της επιτροπής, να αναφερθεί ποιος ήταν αρμόδιος υπουργός εκείνη την περίοδο, ο Γιώργος Προβόπουλος αναφέρθηκε στο όνομα του Γιάννη Στουρνάρα.

Όταν ρωτήθηκε από βουλευτές αν θα πληρωθούν τα δάνεια, ο κ. Προβόπουλος ,απάντησε εύχομαι να πληρωθούν ωστόσο σημείωσε ότι με τις σημερινές συνθήκες και την αβεβαιότητα που επικρατεί, εκ των πραγμάτων τα δάνεια αυτά είναι επισφαλή.
Γιατί τα δίνατε δάνεια, ρωτήθηκε. Ρωτήστε αυτούς που τα έδιναν, απάντησε ο κ. Προβόπουλος ωστόσο όμως συμπλήρωσε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες ακόμα και σε εκείνα που είναι σήμερα είναι «κοκκινα».

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να αποτρέψει μια ανοικτή τραπεζική κρίση που θα έσπρωχνε μοιραία τη χώρα εκτός ευρωζώνης , υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος για να σημειώσει ότι αν συνέβαινε αυτό, θα άνοιγε τότε η πόρτα της κολάσεως.

Τη “σκυτάλη” των καταθέσεων με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό παίρνουν στις 11 του μήνα ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας και αμέσως μετά ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook