“Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις και προσαρμογές στον κρατικό τομέα, στην οικονομία, στο αστικό πολιτικό σύστημα, που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων και μόνο”, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην βουλή.

“Η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, που θεσπίζονται με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους και που καταστρατηγούν την περιβαλλοντική, την εργασιακή νομοθεσία, γίνεται στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφάνειας”, ανέφερε στην συνέχεια προσθέτοντας άλλο ένα παράδειγμα, “που γίνεται στο όνομα της διαφάνειας”, εκείνο “των κατευθύνσεων της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για τον έλεγχο των κομμάτων και των οικονομικών τους που φτάνουν μάλιστα στο σημείο να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις, στη λειτουργία, στις σχέσεις με τα μέλη και τους φίλους τους.”

“Και υπάρχουν ΚΚ στην Ευρώπη που έχουν πολύ πικρή εμπειρία από τέτοιες κατευθύνσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και στο σημείο της απαγόρευσης τους. Και όλοι μας ξέρουμε ότι αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται η σχετική προεργασία”, πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας ως “θλιβερή μονοτονία” την σημερινή συζήτηση, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “κάθε φορά που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όλο και περισσότερο συγκλίνουν σε θέσεις και προτάσεις, καταφεύγουν στην αγαπημένη τους συνταγή: τα σκάνδαλα, τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, την υπεράσπιση της δικαιοσύνης.

“Κι ας εκκρεμούν δεκάδες λαϊκά προβλήματα και προτάσεις νόμου για ανακούφιση των εργαζομένων στα συρτάρια σας, τουλάχιστον από το δικό μας κόμμα”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι επί χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπαιρναν εναλλάξ τον ρόλο του κατήγορου, “όταν όμως οι ανάγκες του συστήματος το επέβαλλαν, όλα αυτά ξεχάστηκαν και περάσαμε στην εποχή της συνεργασίας και της συγκυβέρνησης.”

Είπε ότι αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν πεδίο αντιπαράθεσης αφ’ ής στιγμής ψήφισαν μαζί και στηρίζουν το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΝΔ, οι κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν τους αγώνες των εργαζομένων με ΜΑΤ και χημικά, στις ιδιωτικοποιήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ “ξεπέρασε τον δάσκαλο που ήταν η ΝΔ“, στα ζητήματα της ανάπτυξης και της οικονομίας, αμφότερα τα κόμματα “έχουν ως ευαγγέλιο τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου”, ενώ σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο πιο ένθερμος κήρυκας του ΝΑΤΟ, όπως ήταν για χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ”, υποχρεωτικά καταφεύγουν σε ζητήματα διαχείρισης, διαφθοράς, ηθικής” καθώς και σε αξιοποίηση άλλων ζητημάτων προκειμένου να διαιρεθεί ο λαός “πάνω σε ψεύτικες και αποπροσανατολιστικές διαχωριστικές γραμμές.”

Είπε ότι οι υπερασπιστές “αυτού του σάπιου συστήματος” δεν εννοούν ως διαφθορά “την διατήρηση από όλες τις κυβερνήσεις των εξήντα ειδικών φοροαπαλλαγών υπέρ των εφοπλιστών, ούτε την μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ταυτόχρονα με την εκτίναξη της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις, την αδρή κρατική στήριξη των τραπεζών, τη στιγμή που πετσοκόβονται οι κρατικές δαπάνες για παιδεία, για υγεία, για ασφάλιση, ούτε την ψήφιση νόμων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τη φορολόγηση του λαού και προσαρμόζουν τις εργασιακές σχέσεις στις ανάγκες της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών.”

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει παρουσιάσει και πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις επανειλημμένα, που απορρίπτονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από όλα τα άλλα κόμματα.

Ανέφερε ότι τον Απρίλιο, η ΚΟ του ΚΚΕ αιτήθηκε της κατάθεσης εγγράφων και στοιχείων για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ καθώς και άλλων λιστών και κατέθεσε στα Πρακτικά και την αίτηση και την απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

Είπε ότι ο αρμόδιος υπουργός απάντησε στα ερωτήματα του ΚΚΕ μετά από 4 μήνες, δίνοντας μόνο ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, “επικαλούμενος το απόρρητο”.
“Καταργείστε τα απόρρητα. Γιατί τα κρύβετε;”, είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι το ΚΚΕ ζητούσε ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και απαγόρευση εταιριών εισηγμένων στο χρηματιστήριο ή εξωχώριων εταιρειών να έχουν ή να συμμετέχουν σε εταιρίες Τύπου.

Πρόσθεσε ότι “ο τελευταίος νόμος για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι πίσω ακόμα και από προηγούμενες διακηρύξεις, (του ΣΥΡΙΖΑ) έστω στα λόγια” και επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες “δεν υπηρετεί την αντιμετώπιση της διαπλοκής, αλλά υπηρετεί μια αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά, σε νέα τζάκια, από την οποία θα προκύψουν ενδεχομένως και κάποιοι πιο φιλικοί προς την Κυβέρνηση.”

“Και οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση. Αυτό είναι το βασικό”, υπογράμμισε.

Αναφορικά με την παραπομπή στο απώτερο μέλλον της δημοπράτησης θεματικών-πανελλαδικών και περιφερειακών καναλιών, είπε ότι “όλο αυτό παραπέμπει σε υποχώρηση μπροστά στους νέους καναλάρχες, αν όχι υπόγεια συμφωνία με τους καναλάρχες, για να τους δώσετε χρόνο να εδραιωθούν στην αγορά και γι αυτό δεν υλοποιείτε το δικό σας νόμο.”

Επικαλούμενος, αποστροφή του ΓΓ Ενημέρωσης με την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διαφήμισης στην ΕΡΤ, είπε ότι “με αυτόν τον τρόπο δίνετε δώρο 6 εκ. ευρώ και παραπάνω διαφημιστική πίτα στους ιδιώτες καναλάρχες” προσθέτοντας “και για αυτά τα ζητήματα που ρωτήθηκε η κυβέρνηση από το ΚΚΕ στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, δεν απάντησε πειστικά.”

Με τη φράση “σιγά τα αίματα, κύριοι της κυβέρνησης” αναφέρθηκε στον “πόλεμο που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι του κάνουν οι καναλάρχες, οι μιντιάρχες και οι επιχειρηματίες”, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία όλων αυτών έχει την κυβέρνηση στα “ώπα-ώπα γιατί τους κάνετε ακόμα τη βρώμικη δουλειά.”

Έκανε λόγο για “βρώμικη” και “αβανταδόρικη” υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα εκ μέρους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διαφόρων ΜΜΕ καθώς αποδίδουν τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά κι άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, “στην υποτιθέμενη «κομμουνιστική» ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για «σοβιετοποίηση της ενημέρωσης». Φτάνουν στο σημείο να παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως κομμουνιστική, φιλοσοβιετική δύναμη.”

Είπε ότι ένας από τους στόχους αυτής της όχι τυχαίας πρακτικής είναι “να κολλήσουν στον σοσιαλισμό την ρετσινιά της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Να πάρουν τα σκάγια και το ΚΚΕ για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ.”

“Με αυτόν τον τρόπο, από τη μία σας δίνουν τη δυνατότητα να εμφανίζεστε ακόμα σε ένα πιο αριστερό, ριζοσπαστικό ακροατήριο ως πολέμιος των αφεντικών, τη στιγμή που σε όλα τα επίπεδα υλοποιεί την πολιτική του κεφαλαίου”, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

“Και από την άλλη καλλιεργούν τον «κοινωνικό εταιρισμό» εργαζομένων – επιχειρηματιών, προσπαθώντας την αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική να την εγκλωβίσουν σε συντηρητική, αντιδραστική κατεύθυνση. Φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται με αυτήν κριτική, καθώς παρουσιάζεται από τους αντιπάλους σαν κάτι άλλο από αυτό που είναι, δηλαδή ένα αστικό κόμμα που υπηρετεί την εξουσία του κεφαλαίου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφορικά με την αντιπαράθεση για την Δικαιοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, είπε ότι αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και τα προβλήματα των ίδιων των δικαστών.

“Στην πραγματικότητα, ο σκοπός είναι, μέσω αυτής, να ελέγξουν μηχανισμούς και να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο χώρο, υπέρ των στενών κομματικών συμφερόντων τους, αλλά και μερίδων των επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται σκληρά στο πεδίο της οικονομίας”, επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τον συγκεκριμένο ρόλο του στο σημερινό σύστημα με τους εργαζόμενους σε αυτήν και εξέφρασε την συμπαράσταση του κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι παραγκωνίζει τις δικαστικές ενώσεις και επιλέγει να συνομιλήσει “μόνο με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων προαναγγέλλοντας μάλιστα στην ουσία ότι θα δημιουργήσουν δικαστές δύο μισθολογικών -και όχι μόνο- «ταχυτήτων»” και έκανε λόγο για “πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», της χειραγώγησης και της εξαπάτησης, για μιαν ακόμη φορά, σε όλο της το μεγαλείο.”

Είπε ότι ο λαός έχει μπροστά του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα “που έρχονται με μορφή ξανά χιονοστιβάδας, ως συνέχεια των προηγούμενων, και αφορούν και τα εργασιακά δικαιώματα, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς, το σύνολο δηλαδή των μέτρων που βάζουν ταφόπλακα σε δικαιώματα, στο ήδη εξαφανισμένο λαϊκό εισόδημα, στην ίδια τη ζωή του”.

Έθεσε ως μείζον θέμα διαφθοράς και σκανδάλου, “που όμως δεν εντάσσεται στην συζήτηση για την διαφθορά, την διαπλοκή και τα σκάνδαλα” την συστηματική ενασχόληση της νεολαίας με τον τζόγο, νόμιμο και παράνομο.

“Εμείς επιμένουμε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δει τη συνολική εικόνα, να δει το δάσος κι όχι τα δέντρα που του στήνουν κάθε φορά για αποπροσανατολισμό.
Και το δάσος είναι αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που ματώνει το λαό μας, είναι το πολιτικό προσωπικό, τα διάφορα κέντρα που -παρά τους ανταγωνισμούς τους- υπηρετούν αυτό το σύστημα.
Και φυσικά οι σχέσεις διαπλοκής που θα αναπτύσσονται όσο αυτό το σύστημα δεν ανατρέπεται.
Αυτό τελικά είναι που άρδην πρέπει να αλλάξει”, κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η δευτερολογία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας στην δευτερολογία του στην βουλή, μετά από όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. είπε ότι “η ουσία είναι ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει και ματώνει όπως κι αν γίνουν τα διαδικαστικά και του εσωτερικού και του εξωτερικού και οι επόμενες διαπραγματεύσεις.”

“Μας κάνει εντύπωση η φιλολογία περί σκανδαλολογίας, η συζήτηση και όπως εξελίχθηκε, η γνωστή κοκορομαχία δεν μας κάνει εντύπωση, αλλά διαισθανόμαστε με βάση την πείρα ότι έχει και συγκεκριμένες στοχεύσεις. Κρύβονται διάφορα ζητήματα πίσω απ’ όσα λέγονται ή απ’ όσα φαίνονται εδώ μέσα, άλλωστε από την διεθνή πολιτική σκηνή υπάρχουν παραδείγματα για το που τελικά οδήγησαν όλες οι δήθεν επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς, υποτίθεται, ή κάποιες περιστασιακές αποφάσεις της Δικαιοσύνης” πρόσθεσε.

“Το ουσιαστικότερο είναι ότι στις συζητήσεις σαν την σημερινή κάνετε ότι μπορείτε για να συγκαλύψετε το κύριο πρόβλημα: Ότι η λεγόμενη διαφθορά αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της νόμιμης επιδίωξης του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους των επιχειρήσεων στις οποίες δίνετε πολύ καλά ή προσπαθείτε να τις δώσετε πολύ καλά τις εξετάσεις σας” είπε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι “η παραβίαση του αστικού δικαίου, που εσείς ψηφίζετε, προς όφελος της κερδοφορίας, αποτελεί απλώς την άλλη όψη της παραγωγής δικαίου προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και το συμπέρασμα αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα φαινόμενα αυτά αγκαλιάζουν ολόκληρο τον κόσμο και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο” επισήμανε.

“Σκάνδαλο της Siemens και βέβαια υπάρχει, υπάρχει, όμως, και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι επίσης προκλητικός και σκανδαλώδης που αθωώνει τη Siemens. Γιατί δεν φέρνετε νόμο ή τροπολογία για να τον καταργήσετε; Στο επόμενο νομοσχέδιο (να φέρετε) τροπολογία ακύρωσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού και απαίτηση να καταβάλλει η Siemens τα ποσά που εκτίμησε η Εξεταστική Επιτροπή, και μιλάμε για πολλά δισ ευρώ. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης απάντησαν συγκεκριμένα στην πρόταση του ΚΚΕ” είπε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε “η αθλιότητα, δυστυχώς, δεν έχει όρια. Επικαλεστήκατε μέχρι και τον Χαρίλαο Φλωράκη. Βέβαια αν ζούσε θα σας καταχέριαζε πολύ καλά εδώ μέσα, όπως μόνο αυτός ήξερε. Τι ακριβώς επικαλείστε; όσους πάλεψαν το σύστημα που εσείς τώρα υπηρετείτε; Τι ζητάτε ακριβώς; Πιστοποιητικά πριν 30 χρόνια για να δικαιολογήσετε τα σημερινά ύποπτα κονέ σας, τις ύποπτες συναλλαγές σας τα τελευταία χρόνια με τον Καλογρίτσα, δεν ξέρω με ποιόν άλλον; Να δικαιολογήσετε την σημερινή σας πολιτική;”.

“Αυτοί που βρίσκονταν είτε ως στελέχη του ΣΥΝασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου μετά το ’91, είτε ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ επίσης μετά το ’91, είτε ως στελέχη ύστερα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι αυτοί που βρίσκονταν πλάι, από τότε και σε συνέχεια και μαζί με το κάθε αριστερό δήθεν Καλογρίτσα στις τάξεις σας. Βάζει η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες” είπε, προσθέτοντας “λίγη τσίπα, λοιπόν, κ. Τσίπρα δεν βλάπτει, αντίθετα καλό θα σας κάνει όσο καλό μπορεί να σας κάνει σε αυτόν τον μεγάλο κατήφορο που ήδη έχετε πάρει.”

“Μιλάτε για διεφθαρμένους πολιτικούς και κρατικά στελέχη και κρύβετε τον μεγάλο διαφθορέα που είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι” είπε στην συνέχεια της ομιλίας του, επικαλούμενος μελέτη του ΟΟΣΑ επί 427 μεγάλων υποθέσεων δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων σε 41 κράτη, η οποία αποτύπωσε ότι “αυτοί που κυρίως δωροδοκούν είναι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι για να αυξήσουν τα κέρδη τους και το μερίδιό τους στην αγορά”.

“Όσοι προσπαθείτε να κρύψετε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τα φαινόμενα αυτά με το κυνήγι του κέρδους, παρουσιάζοντάς τα ως ζητήματα ηθικής και των οποίων η καταπολέμηση εξαρτάται μόνο από την σχετική πολιτική βούληση, το μόνο που κάνετε είναι να κοροϊδεύετε χοντρά τον ελληνικό λαό” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διαμάχη των τελευταίων ημερών για την “περιβόητη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με αιχμές για την αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Δικαστηρίου και τις διαφοροποιήσεις-παραιτήσεις των δύο Αντιπροέδρων καθώς και την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων” επισήμανε ότι μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε “είχε προηγηθεί η δήλωση του πρωθυπουργού που προεξοφλούσε στην ουσία, και με μια έννοια αυτό και δικαιολογημένα αυτό από πολλούς εξελήφθη, όχι αναίτια, ότι εκβίαζε πως το ΣτΕ δεν θα κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, έστω κι αν εδώ μας είπε ότι απλώς το είπε ως εκτίμηση υπερασπιζόμενος τον νόμο”,
το αποτέλεσμα και όχι αναίτια εξελήφθη από πολλούς ότι εκβίαζε.

“Ενισχύθηκε η κομματική αντιπαράθεση με αφορμή την συνάντηση Τσίπρα με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, παρακάμπτοντας τις δικαστικές ενώσεις, κάτι βέβαια που είχε κάνει και ο προηγούμενος πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, όταν είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση το 2012, γεγονός που από την μεριά της η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να δικαιολογηθεί σήμερα” είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε δικαιολογημένη την έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων “που τοποθετεί συγκεκριμένα το ζήτημα των αποδοχών των δικαστών σε σχέση και με την συνάντηση Τσίπρα με τους υπολοίπους, καυτηριάζοντας την παράκαμψη των δικαστικών ενώσεων και την απόπειρα δημιουργίας δικαστών δύο μισθολογικών και όχι μόνο ταχυτήτων”.

“Πίσω από αυτά είναι πιθανό να βρίσκονται και να παίζουν τον ρόλο τους και προσωπικές διαφορές και εμπάθειες που υπάρχουν στον δικαστικό και νομικό κόσμο”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ “επικεντρώνεται στο ότι πίσω από τον καυγά με αιχμή την Δικαιοσύνη κρύβεται η λυσσαλέα προσπάθεια για τον κομματικό έλεγχό της και για τον επηρεασμό της προς όφελος μερίδων των ομίλων που συγκρούονται σκληρά στο πεδίο της οικονομίας”.

“Το παιχνίδι αποπροσανατολισμού του λαού για να κάθεστε στον σβέρκο του, στις καρέκλες της εξουσίας, να τον ματώνετε δεν μπορεί να πάει μακριά” είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας “θα μπω στον πειρασμό τελειώνοντας πριν καταντήσετε, αν δεν έχετε ήδη καταντήσει μετά και από την σημερινή συζήτηση έτσι όπως εξελίχθηκε να σας θυμίσω τι έγραφε ο Κώστας Βάρναλης πριν δεκάδες χρόνια σε ένα ποίημά του, που μας το θύμισε για μια άλλη αντίστοιχη περίπτωση προχθές ο “Ριζοσπάστης”:

«Σαράντα σβέρκοι βοδινοί με λαδωμένες μπούκλες/σκεμπέδες σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες/ξετσίπωτοι ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι ντυμένοι στα μαλάματα κι επίσημοι κι ωραίοι.
Εξήντα λύκοι με προβιά (γι’ αυτούς βαράν καμπάνες)/φάγανε γουρουνόπουλα, στραγγίσαν νταμιτζάνες!/Κι απέ ρεβάμενοι βαθιά ξαπλώσανε στα τζάκια, κι αβάσταγες ενιώσανε φαγούρες στα μπατζάκια”.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας