Στην καταγγελία ότι η Τράπεζα της Ελλάδος «παρέλειψε» να στείλει το πόρισμα των ετών 2011-2014 για την Τράπεζα Αττικής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, προέβησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Η καταγγελία έγινε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κ. Γ. Πάσχα, διευθυντή Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη είναι πολλαπλά, καθώς, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Σ. Φάμελλος, το 2014 καταγράφηκαν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό ο κ. Πάσχας απαντά ότι το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό της Τράπεζας Αττικής και γι αυτό δεν συμπεριελήφθη στο πόρισμα, επιχείρημα που ανατρέπει, όμως, το γεγονός ότι η ΤτΕ έχει συμπεριλάβει περιπτώσεις δανείων ακόμα και της τάξης των 160.000 ευρώ.

«Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα», είπε στην Επιτροπή ο κ. Πάσχας. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, κ. Φάμελλος, του επεσήμανε ότι «στις εταιρείες που ελέγξατε δειγματοληπτικά για το πόρισμα του 2015 – 2016 έχετε 37 εταιρείες με δάνειο κάτω από 2 εκατ. αυτό είναι ίσα μέτρα και ίσα σταθμά; Πως δεν ελέγξατε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δάνειο 13 εκατ.;».

«Επιλέξαμε δείγμα, μέσα στο δείγμα δεν ήταν τα κόμματα. Για τα δύο κόμματα είχαν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις κατά 50%», απάντησε ο κ. Πάσχας και στη συνέχεια επανέλαβε ότι «δεν έπεσαν στο δείγμα τα δύο κόμματα».

Ο ίδιος είπε σαφώς ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ και ότι και αυτά τα δανεικά και αγύριστα θα επιβαρύνουν μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων και πάλι τον ελληνικό λαό.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων των κομμάτων προς τις Τράπεζες είναι της τάξεως των 295 εκατ. ευρώ και από αυτά, μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θεωρούνται ομαλής είσπραξης.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που χορηγήθηκαν προς τα ΜΜΕ, όπως είπε, ο έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του έτους, διευκρινίζοντας ότι «ΣΚΑΙ», «ΑΝΤ1» και «Πρώτο Θέμα» εξυπηρετούν κανονικά όλες τις υποχρεώσεις τους.

Η εντύπωση που αποκόμισαν, πάντως, τα μέλη της επιτροπής μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις είναι ότι πραγματοποιήθηκε σκόπιμη διαρροή προς τον Τύπο από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος του πορίσματος 2015-2016 του ελέγχου της Τράπεζας Attica, καθώς και για την καθυστέρηση υποβολής στην Εξεταστική άλλων πορισμάτων του ελέγχου της ίδιας τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Πάσχας σημείωσε πως εάν ήξερε τους υπεύθυνους της διαρροής θα πήγαινε στον Εισαγγελέα και κατέθεσε σαφώς ότι δεν ξέρει τίποτα απ’ αυτά που έλεγε προχθές στη Βουλή η κα. Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου διευθύντρια της Εποπτείας των τραπεζών, για τους ενδιαφερόμενους νέους αγοραστές της Attica Bank.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ανέτρεψε την “αφήγηση” της κ. Παπαγιαννίδου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κεντρικό καθήκον της Τράπεζας της Ελλάδος να ελέγχει τα δάνεια ενδελεχώς και να εξετάζει εάν εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι γενικοί -και καθολικά ισχύοντες για κάθε δάνειο- κανόνες πιστοδοτήσεων όπως περιγράφονται από τις Πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (1955/1991 και 2577/2004), καθώς και από το νόμο 4261/2014.

Νωρίτερα, η διαδικασία ξεκίνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να υποστηρίζει ότι το πόρισμα που θα προκύψει από την Εξεταστική… «έχει βγει από πριν», ενώ ο Δημ. Σταμάτης της ΝΔ ενέπλεξε στη συζήτηση και τη διαδικασία και πιθανές εκλογές, για να αντιδράσεις η Αν. Καββαδία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να μάθει εάν τα περί εκλογών αποτελούν την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Επιτροπή καταθέτει για τα θέματα που αφορούν την Εθνική Τράπεζα ο Γ. Πάσχας, διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της τράπεζας.

Ο κ. Πάσχας είναι πολύπειρο στέλεχος της Τράπεζας, έχει αναλάβει αυτή τη θέση εδώ και ενάμιση χρόνο και, στο παρελθόν, έχει διατελέσει και σύμβουλος του κ. Προβόπουλου.

Κόντρα Φάμελου – Τζαβάρα

Η αύξηση κεφαλαίου της “Attica Bank» με διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την νομιμότητα δανειοδοτήσεων κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης από τράπεζες, Σωκράτη Φάμελο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φάμελου στις αναφορές του κ. Τζαβάρα περί μέγα σκανδάλου και κατασπατάλησης πόρων του ασφαλιστικού ταμείου, ο οποίος έκανε λόγο για φαντασιώσεις της ΝΔ να φτιάχνει βαρβάρους».

Νωρίτερα, ο κ. Τζαβάρας ρώτησε τον διευθυντή της Επιθεώρησης της ΤτΕ Γιώργο Πάσχα που κατέθετε στην Εξεταστική, αν το ΤΣΜΕΔΕ καταστρατήγησε τον νόμο, τοποθετώντας τα διαθέσιμά του για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και αν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα για αυτό.

«Το ΤΣΜΕΔΕ είχε τα διαθέσιμα και τα τοποθέτησε, δεν τα δανείστηκε. Αν έπρεπε ή όχι δεν είναι δική μου ευθύνη ή της ΤτΕ», απάντησε ο κ. Πάσχας.

Ο κ. Τζαβάρας αντέτεινε ότι είναι λάθος ο ισχυρισμός του κ. Πάσχα και επέμεινε ότι έπρεπε να γίνει αντικείμενο έρευνας από την ΤτΕ καθώς όπως είπε, με το νόμο 3586 έχει ιδρυθεί Επιτροπή Ελέγχου Επενδύσεων ΔΕΚΟ και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ΤΣΜΕΔΕ .

«Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα κ. Τζαβάρα. Κάνετε στείρα αντιπολίτευση και τροποποιείτε το αντικείμενο της Εξεταστικής… Σας ενοχλεί που μια τράπεζα ελληνική μη συστημική κατέθεσε με ασφάλεια σε ένα ταμείο λεφτά και ότι βγαίνουν ειδήσεις σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μάλιστα υπάρχει δίωξη κατά του ταμεία του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου. Αυτά σας ενοχλούν…», αντέδρασε ο κ. Φάμελος, και απευθυνόμενος στον κ. Πάσχα ρώτησε:
«Ποιο ήταν το στέλεχος της ΤτΕ που επέτρεψε την παράβαση από το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ;»
«Δεν το γνωρίζω», του απάντησε ο κ. Πάσχας.
«Θεωρώ ότι πρέπει να ελεγχθεί αν το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ παρενέβη τη νομοθεσία, όπως και η ΤτΕ, για να μην μιλάμε για μεγάλα σκάνδαλα», σχολίασε ο κ. Φάμελος προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τζαβάρα.
«Θα κλάψετε κι εσείς και ο πρωθυπουργός. Πάτε να μας πείσετε ότι εσείς είστε οι εγγυητές της ηθικής…» αντέτεινε ο κ. Τζαβάρας για να του απαντήσει ο κ. Φάμελος:
«Αυτό είμαστε. Στελέχη της ΝΔ ήταν στη διοίκηση της Attica Bank, χωρίς πτυχίο και σας ενοχλεί επειδή είναι μία ελληνική, μη συστημική τράπεζα. Σας ενοχλεί που βγαίνουν ειδήσεις για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η δίωξη του κ. Σπυρόπουλου από το ΠΑΣΟΚ για κακουργήματα… Η κυβέρνηση θα προστατέψει την Attica Bank αποκαθιστώντας τη νομιμότητα».

Ακόμα, ο κ. Φάμελος έκανε λόγο για ευθύνες που έχουν οι προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας από το 2010-2014, τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΤΕΕ να στηρίξουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ελήφθησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η τράπεζα και τόνισε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξασφαλισμένες με νόμο».

Στον κ. Τζαβάρα επιτέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός κατηγορώντας τον ότι είπε μισές αλήθειες.

«Ανέφερε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την συμμετοχή με πάνω από 23% των διαθεσίμων του Ταμείου. Όμως δεν είπε ότι υπάρχει εξαίρεση για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρείες που ήδη συμμετέχει», τόνισε ο κ. Σαντορινιός.

Απαντώντας δε, στις κατηγορίες βουλευτών της ΝΔ, ανάμεσα τους και του Νότη Μηταράκη, ότι έχει ευθύνες ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, καθώς τότε ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ, ο κ. Σαντορινιός, αντέτεινε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τον Αύγουστο του 2014 η Διοικούσα του ΤΕΕ όντως πήρε απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όμως η αύξηση δεν ολοκληρώθηκε. Η απόφαση του ΤΕΕ που αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε το Δεκέμβριο του 2015. Μήπως τελικά ήταν ο Γιώργος Στασινός;»ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας