Η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Μπρατισλάβα.

Ζητούμενο επίσης και η ασφάλεια το προσφυγικό και η οικονομία στο απόηχο της Διακήρυξης των Μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.

Οι 27 επιθυμούν να στείλουν μήνυμα ενότητας ότι η Ε.Ε. παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της.

Ζητούμενο είναι να επιδειχθεί τουλάχιστον κοινή διάθεση στην κατεύθυνση να υπάρξουν συγκλίσεις.

Λίγο πριν τις 15:00 ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία εργασιών της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Κορυφαίοι θεσμικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε παρεμβάσεις τους έστειλαν μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση ενώ βαρύνουσα σημασία είχε και η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο που τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε».

«Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που μετείχε στη Σύνοδο των Χωρών του Νότου μετά από τη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι “η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της”.

Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο.

“Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

“Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας”, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρχές της αλληλεγγύης.

“Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ”, δήλωσε ο εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας, προσερχόμενος στη σύνοδο.

“Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28. Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος… Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος. Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε“, δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Λίγο πριν τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρία εργασιών της Συνόδου.

Νωρίς το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπέβαλε στους 27 ηγέτες έναν “οδικό χάρτη” όπου καταγράφονται τα βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα κατά τους επόμενους έξι μήνες. Το γαλλογερμανικό δίδυμο έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής άμυνας, κάτι που φαίνεται ότι επιθυμούν όλες οι χώρες.

Η Γαλλία “καταβάλλει τη βασική προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα” όμως “δεν μπορεί να το κάνει μόνη της“, προειδοποίησε ο Ολάντ. “Αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να απομακρυνθούν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί από μόνο της“, υπογράμμισε.

Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν στην Μπρατισλάβα μια κοινή πρωτοβουλία με βάση την οποία θα εγκρίνονται ευκολότερα οι εξωτερικές επιχειρήσεις της ΕΕ και θα ενισχυθεί η χρηματοδότησή τους. Η αποχώρηση της Βρετανίας, που ανέκαθεν προτιμούσε να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, σημείωσαν διπλωματικές πηγές, ιδίως σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται περικυκλωμένη από κρίσεις, πολέμους και τρομοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κυρίως “κοινούς στρατιωτικούς πόρους“, ένα “ενιαίο γενικό επιτελείο” και τη δημιουργία “πριν από το τέλος του έτους” ενός ευρωπαϊκού ταμείου για να δοθεί ώθηση στην έρευνα και την καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν στην ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Οι περισσότεροι συγκλίνουν σε αυτό το σημείο, ζητούν κυρίως την γρήγορη ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων“, ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι διαπραγματεύσεις του “διαζυγίου” με το Λονδίνο δεν ήταν στην ατζέντα της συνόδου όμως οι “27” συζήτησαν το θέμα κατά το γεύμα εργασίας που είχαν πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο, υπό γερμανική σημαία, στον Δούναβη.

Το Brexit ως θέμα δεν συζητήθηκε” εξήγησε ο ίδιος διπλωμάτης, λέγοντας ότι έγινε μια ενημέρωση για τις επαφές του Τουσκ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Δεν είχαν πολλά πράγματα να πουν αφού το Λονδίνο δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει τη διαδικασία του διαζυγίου” και οι Βρυξέλλες αρνούνται να διαπραγματευτούν πριν γίνει αυτό το βήμα.

Οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) υπενθύμισαν εξάλλου σήμερα ότι επιθυμούν οι Βρυξέλλες να ακούν περισσότερο τις διαφορετικές απόψεις των χωρών-μελών. Επανέλαβαν ότι παραμένουν κάθετα αντίθετες στην εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής των προσφύγων, όπως το σχέδιο μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν ακριβώς περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους τους για να σηκώσουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Η πρόσφατη έκκληση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου για αποπομπή της Ουγγαρίας από την ΕΕ για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών υπογραμμίζει τις ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. “Αυτή δεν είναι η άποψη της κυβέρνησή μου“, είπε σήμερα στην Μπρατισλάβα ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ. “Βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι, είμαστε μια οικογένεια, συζητάμε τα προβλήματα σαν οικογένεια, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις“, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που έχει προκηρύξει δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς του ζήτησε “να αντιμετωπίζει με σεβασμό τους Ούγγρους“.

Εδώ ξεκινάμε μια διαδικασία“, τόνισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι οι πραγματικές αποφάσεις θα ληφθούν σε μια άλλη σύνοδο, εκείνη που θα γίνει στη Ρώμη τον Μάρτιο του 2017, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ιδρυτική συνθήκη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας