Σύντομα αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες 150 εκατ. ευρώ που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τα έτη 2014-2014. Αυτό ανέφερε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε σημερινή ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου στη Λαμία.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες του 2015 και των παλαιότερων χρόνων, ενώ θα καταβληθούν τέλη Οκτωβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017, μέσα Νοεμβρίου το 60% της εξισωτικής του 2016 και περί τα μέσα Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της βασικής και το “πρασίνισμα”, πληρωμές που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι είναι ύψους 4,7 δισ.ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι αποτελεί το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αντίληψής για αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, εκχωρείται η διαχείριση του 37% των πόρων του νέου ΠΑΑ στις Περιφέρειες.

Ο κ. Αποστόλου, είπε επίσης ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα πραγματοποιηθούν προκηρύξεις σε σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα, κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα θα προκηρυχθούν τα μέτρα των νέων γεωργών προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, της μεταποίησης 170 εκατ. ευρώ, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας 555 εκατ. ευρώ, των σχεδίων βελτίωσης 360 εκατ. ευρώ και της κατάρτισης νέων γεωργών προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

“Δίνουμε μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα”. Ο κ. Αποστόλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική του υπουργείου για τις ομάδες παραγωγών και τις συνεταιριστικές ενώσεις, την εργασία μη νόμιμων μεταναστών, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη του κόστους άρδευσης, όπως επίσης και για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη διακίνηση προϊόντων, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι στο τελικό στάδιο η κάρτα του αγρότη.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην «πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» και επανέλαβε ότι τα χρήματα του τομεακού προγράμματος για την Στερεά Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ανέλυσε ένα προς ένα τα σχετικά αιτήματα από τους 5 νομούς της Περιφέρειας, σημειώνοντας την ανάγκη περαιτέρω εξασφάλισης πιστώσεων τόσο για ολοκλήρωση των μεγάλων έργων όσο και τη δημιουργία νέων. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς, Λουκάς Υπερήφανος, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, ενώ οι Δήμαρχοι απ’ όλους τους νομούς αναφέρθηκαν στα αναγκαία έργα που είτε έχουν σχεδιαστεί είτε είναι συνεχιζόμενα από τα παρελθόν.

Απαντώντας ο κ. Αποστόλου για την ενίσχυση των πιστώσεων τόνισε ότι «εάν υπάρξει απορρόφηση θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για επιπλέον πόρους». Ζήτησε από του εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή ετοιμότητα σε μελέτες για τα νέα έργα και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι προσκλήσεις για τους νέους αγρότες, τη μεταποίηση, τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία και τα σχέδια βελτίωσης, ενώ με έμφαση σημείωσε ότι αποτελούν δεσμεύσεις του υπουργείου «η δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων, η αντιμετώπιση στατιστικών στρεβλώσεων και το ορθολογικό σύστημα διαχείρισης γης και νερού». Αναφερόμενος σε τοπικά αιτήματα σημείωσε το ενδιαφέρον του υπουργείου για τις προσπάθειες να απεμπλακούν από τα προβλήματα, έργα, όπως στον ελαιώνα της Άμφισσας, όπως ο αναδασμός ανατολικής Βίστριζας, αλλά και να προχωρήσουν έργα όπως τα φράγματα Σμόκοβου, Ψαχνών και Δύστου.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας