Στις αμοιβαίες εξηγήσεις και διευκρινίσεις αλλά και σε “αποκαλύψεις”, εστιάζεται η άρση των παρεξηγήσεων, στις οποίες αναφέρθηκε εμφατικά ο Αρχιεπίσκοπος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του altsantiri.gr, το κλίμα διαμορφώθηκε εξ΄ αρχής, όταν ο Ν.Φίλης πληροφόρησε τον κ. Ιερώνυμο ότι οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, για το μάθημα των θρησκευτικών, είναι σε γνώση της Εκκλησίας, καθώς εκπρόσωποί της μετέχουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο για όλες τις αλλαγές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αρχιεπίσκοπος αιφνιδιάστηκε, καθώς δεν ήταν ενήμερος,   γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για ποιο λόγο δεν τον ενημέρωσαν, ως όφειλαν, οι εντεταλμένοι της Εκκλησίας στο ΙΕΠ…

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που διαμείφθηκε:

” Δεν θέλω να υπεισέλθω στα εσωτερικά της Εκκλησίας,αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όχι μόνον  δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, αλλά οι προτάσεις μας είναι το αποτέλεσμα ενός διαρκούς διαλόγου με όλους, είπε ο υπουργός Παιδείας για να εισπράξει την απάντηση του Αρχιεπισκόπου ο οποίος υπογράμμισε: ” Αν είναι έτσι, πράγμα για το οποίο δεν αμφιβάλλω,  έχετε απόλυτο δίκηο”.      

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες για τη νομοθέτηση, οι ιεράρχες συμφώνησαν, σε καλό κλίμα, ότι η Πολιτεία νομοθετεί αποκλειστικά, όπως άλλωστε ορίζουν και οι επιταγές του Συντάγματος.

Επιπλέον ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι τα σημερινά βιβλία των θρησκευτικών, τα οποία αποτελούν και το επίδικο της μέχρι τώρα διαφωνίας, τυπώθηκαν επί υπουργίας Π.Ευθυμίου και τότε η Εκκλησία ήταν, όπως είπε αντίθετη. “Τι ακριβώς υπερασπίζεστε”, φέρεται να τους είπε, “αυτά που η Εκκλησία κατήγγειλε τότε; ”

Η όλη συζήτηση έγινε σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για τη συνέχιση του διαλόγου, με εποικοδομητικούς όρους και χωρίς πολώσεις. Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε και στις δηλώσεις όσο και στη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

“Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις”, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

“Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις» που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο για το θέμα των θρησκευτικών», σημείωσε, εξηγώντας ότι θα χρησιμοποιηθούν τα ισχύοντα βιβλία και ότι ταυτόχρονα ξεκινά ένας «αγώνας συνεργασίας», για να συμφωνηθεί το περιεχόμενο του μαθήματος από κοινού.

Δηλώσεις Ιερώνυμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό from altsantiri.gr on Vimeo.

Για «πολύ γόνιμο διάλογο» έκανε λόγο και ο υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, τονίζοντας ότι «διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται».

«Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας».

Δηλώσεις Πάνου Καμμένου μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μαξ from altsantiri.gr on Vimeo.

Ο υπ. Παιδείας Ν. Φίλης, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής της Ιεράς Συνόδου τόνισε ότι «τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν από κοινού με τα παλιά βιβλία» για την τρέχουσα χρονιά, εξηγώντας ότι τα νέα προγράμματα είναι ανοιχτά σε αξιολόγηση.

Τα νέα βιβλία θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και η άποψη της Εκκλησίας θα ληφθεί υπ’ όψιν, σημείωσε ο κ. Φίλης. «Δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας, δεν έχουμε δογματική αντίληψη για αυτά τα θέματα», καταλήγει ο υπουργός.

Δηλώσεις Φίλη μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μαξίμου from altsantiri.gr on Vimeo

Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του Αρχιεπισκόπου με σκοπό να συζητηθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών και των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Σε αυτήν συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς επίσης ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που άνοιξε, εξ’ αιτίας μιας αποστροφής του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος, ο εκπρόσωπός του Χάρης Κονιδάρης, σημείωσε σε συνέντευξή του ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα».

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας