Η ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο πόλεμος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

  • Σχεδόν όλοι οι θάνατοι από ρύπανση συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
  • Τους λιγότερους θανάτους από ρύπανση έχουν το Μπρουνέι και η Σουηδία

Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση τους περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη στο είδος της μέχρι σήμερα, η ρύπανση σχετίζεται με περίπου έναν στους έξι θανάτου, ενώ στην Ελλάδα το 8% των θανάτων -δηλαδή τουλάχιστον ένας στους 12- κάθε χρόνο σχετίζεται με τη ρύπανση.

Η ρύπανση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

Σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η ρύπανση μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για το ένα τέταρτο των θανάτων, με χειρότερες περιπτώσεις το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Τους λιγότερους θανάτους από ρύπανση έχουν το Μπρουνέι και η Σουηδία.

Η ρύπανση του αέρα είναι αυτή με την μεγαλύτερη επίπτωση, καθώς συνδέεται με τα δύο τρίτα των θανάτων από ρύπανση (περίπου 6,5 εκατ. πρόωροι θάνατοι το 2015).

Ακολουθεί σε σοβαρότητα η ρύπανση των υδάτων (1,8 εκατ. θάνατοι), ενώ η ρύπανση στους χώρους εργασίας ευθύνεται για περίπου 800.000 θανάτους ετησίως και η ρύπανση από μόλυβδο για 500.000 θανάτους.

Η ρύπανση επιβαρύνει γενικότερα την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου κυρίως από καρδιά, εγκεφαλικό και καρκίνο των πνευμόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Λάντριγκαν της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, εκτιμούν ότι το κόστος της ρύπανσης (σε όρους απώλειας ευημερίας) φθάνει τα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πάνω από το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, από τους περίπου 122.000 θανάτους του 2015 στην Ελλάδα, κατά προσέγγιση οι 9.800 συνδέονται με τη ρύπανση.

Από αυτούς, οι 7.216 σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα, οι 257 με τη ρύπανση των υδάτων και οι 1.422 με τη ρύπανση στους χώρους εργασίας (ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους).