Βενιζέλος μαινόμενος: Ελάχιστοι γελοίοι τύποι λένε ότι πηγαίνω στη ΝΔ

Ούτε «γεια» με τους «συντρόφους» του Κινήματος Αλλαγής

Πυρ και μανία φαίνεται ότι είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τα σενάρια που διακινούνται σχετικά με ενδεχόμενο προσχώρησής του στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το «άνοιγμα» του Αντώνη Σαμαρά προς τους «νοσταλγούς» της κυβέρνησης συνεργασίας του 2012.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν διέψευσε απλά τα σενάρια αυτά, αλλά προχώρησε και σε χαρακτηρισμούς περί «γελοίων τύπων» και «θλιβερών τυχοδιωκτών» που διακινούν τέτοια σενάρια.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε αρχικά τη στάση του – ή καλύτερα την αποστασιοποίησή του- σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής.

Ερωτώμενος για το αν θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του νέου φορέα, ξεκαθάρισε πως «όχι. Δεν ασχολούμαι με τα οργανωτικά ζητήματα και τις εσωκομματικές δραστηριότητες. Βλέπω όμως ότι αυτό που επιτεύχθηκε με τη διαδικασία άμεσης εκλογής επικεφαλής, με σημαντική συμμετοχή πολιτών, αποδυναμώνεται με την επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών «κορυφής» και παραγοντισμών. 

Φτάσαμε έτσι σε ένα Συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, σε μια Κεντρική Επιτροπή και σε μια Εκτελεστική Γραμματεία με μέλη διορισμένα από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να συγκροτήσουν το Πολιτικό Συμβούλιο πριν το Συνέδριο αλλά παραμένουν και μετά ως μόνιμη κατάσταση. Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής. Αυτές οι συνεχείς οργανωτικές «διευθετήσεις» επηρεάζουν τον πολιτικό λόγο, την αξιοπιστία, τη στρατηγική ευκρίνεια και τη δυναμική του σχήματος. Δεν έχω, συνεπώς, να συνεισφέρω κάτι ως ένα από τα μέλη αυτού του σώματος. Συνεισφέρω ό,τι μπορώ ως μέλος της μιας από τις δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες του σχήματος».

Πέραν τούτου, σχολιάζοντας το «άνοιγμα» Σαμαρά προς τον χώρο του Κέντρου, ο πρώην υπουργός απάντησε: Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θεωρεί το Κίνημα Αλλαγής αναγκαίο εταίρο της επόμενης κυβέρνησης, που τη βλέπει προφανώς ως κυβέρνηση συνεργασίας. Την ίδια θέση είχε κατ´ ουσίαν διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Τη θέση μου για τον ρόλο της δημοκρατικής παράταξης στην πολιτική διεύθυνση της χώρας την παρουσίασα στο Συνέδριο και την επανέλαβα συνοπτικά προηγουμένως. Σενάρια δικής μου μετακίνησης στη ΝΔ διακινούν μόνο ελάχιστοι γελοίοι τύποι που υπονόμευσαν το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη την περίοδο της εθνικής μάχης, διέσπασαν το χώρο ή συνεργάστηκαν απροκάλυπτα με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τώρα παριστάνουν τους τιμητές, ασεβούν κατά του αγώνα που δώσαμε την περίοδο 2010-2015, την οποία χαρίζουν στη ΝΔ και διακινούν σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον αποδέχονται ως ηγεμονική δύναμη του δήθεν ενιαίου χώρου της Κεντροαριστεράς. Αυτοί οι θλιβεροί τυχοδιώκτες δεν εκφράζουν τη βούληση της κοινωνικής και εκλογικής βάσης της δημοκρατικής παράταξης. Δική μου πολιτική και ηθική υποχρέωση είναι να εκφράσω τη βούληση αυτή και να υπερασπιστώ αφενός το ιστορικό κεκτημένο της περιόδου 2010-2015, αφετέρου δε την ολοκληρωμένη στρατηγική που οδηγεί στην «Ελλάδα μετά».