Στον Καραμανλή και τη ΝΔ «φόρτωσε» τις τουρκικές διεκδικήσεις ο Σημίτης

Κώστας «καρφώνει» Κώστα με τη ΝΔ σε αφωνία

Ποικίλες εντυπώσεις προκάλεσε η νέα παρέμβαση του Κώστα Σημίτη στην «Καθημερινή» της Κυριακής, με την οποίο προειδοποίησε για «νέα Ίμια».

Εκτός της προσπάθειας του κ. Σημίτη να «σκεπάσει» με τα «νέα Ίμια» τα «παλαιά» της δικής του διακυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός επί της ουσίας «φόρτωσε» τις σημερινές τουρκικές διεκδικήσεις στην πολιτική του Κώστα Καραμανλή μετά το 2004.

Όπως ο κ. Σημίτης σημείωσε στο άρθρο του, «η κυβέρνησή μου, στο διάστημα 1996-2004, για να αποφευχθεί μία διαμάχη με την Τουρκία, για τα σύνορά μας, είχε επιτύχει το 1999 να συμπεριληφθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι ρήτρα που υποχρέωνε κάθε υποψήφιο κράτος, όπως ήταν η Τουρκία, “να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς. Αλλιώς θα πρέπει να φέρει τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου”».

Στη συνέχεια, μάλιστα, «χρέωσε» στον Κώστα Καραμανλή τις σημερινές τουρκικές διεκδικήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του 2004 παραιτήθηκε του δικαιώματος αυτού ένστασης για την ένταξη της Τουρκίας, που είχε αποφασισθεί στο Ελσίνκι και είχε καθιερωθεί και από τη στάση της Ελλάδας στα Συμβούλια της Ένωσης. Αποδέχθηκε την έναρξη των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας παρά την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων από την Τουρκία. Θεώρησε, ίσως, ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, εάν προσέφευγε η Τουρκία σε αυτό, να μην αποδεχόταν το σύνολο της ελληνικής άποψης για τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της χώρας. Αγνόησε όμως τελείως τους κινδύνους στους οποίους θα οδηγούσε και οδήγησε η στάση της. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επαναφέρει το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας όποτε το κρίνει σκόπιμο».

«Γι’ αυτό και είναι δυνατή η σημερινή αμφισβήτηση των συνόρων από την Τουρκία, η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και πάντα ο κίνδυνος μιας πρόκλησης», πρόσθεσε ο Κώστας Σημίτης.

Για την ώρα, πάντως, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Πειραιώς για τα όσα προσάπτει ο πρώην πρωθυπουργός, τόσο στον Κώστα Καραμανλή, όσο και στη ΝΔ…

 


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook