Απάντηση, με μομφές προς την διοίκηση της ΓΣΕΕ, δίνει το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με το αιτιάσεις της τελευταίας για παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που λήγει την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016.

Το υπουργείο Εργασίας, αφού καυτηριάζει την διεξαγωγή του πρόσφατου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στη Ρόδο, χαρακτηρίζοντάς το «πολυτελές», στη συνέχεια ξεκαθαρίζει ότι βάσει σχετικής ρύθμισης που έχει προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ για ακόμα 6 μήνες μετά την λήξη της, καλύπτοντας θεσμικά τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μέσα στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να επανέλθει μέχρι τότε η «πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας:

Η άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, Διοίκηση της ΓΣΕΕ μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, ενόψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται όμως ότι βάσει της ρύθμισης του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015 της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν καταργήθηκε και ισχύει: «Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό».

Επομένως, οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους εργαζομένους μέχρι τέλος Ιουνίου. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ.

Στις 6 Απριλίου έχει ορισθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σκοπό αυτό, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση καλωσορίζει τυχόν απόφαση των κοινωνικών εταίρων να παρατείνουν, παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2016 την ισχύ της ΕΓΣΣΕ, ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στην μελλοντική διαπραγμάτευση τους.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας