Στη «σέντρα» για αδιαφάνεια βγάζει το Eurogroup ο Παπαδημούλης

Η ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν με αφορμή την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας
Το θέμα της ενίσχυσης της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας στο Eurogroup θέτει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, με αφορμή την έρευνα του Φεβρουαρίου 2019 εκ μέρους της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» για τη λειτουργία της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ των χωρών της ευρωζώνης (του Eurogroup).

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του, η έρευνα της «”Διεθνούς Διαφάνειας” με τίτλο “Μια Πράξη Εξαφάνισης: Η Λογοδοσία του Eurogroup” εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2011 ως σήμερα, αλλά και στις πρόσφατες προκλήσεις του προϋπολογισμού της Ιταλίας, επαναλαμβάνοντας ότι το Eurogroup λειτουργεί ως “de facto οικονομική διακυβέρνηση”, δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά ουσιαστικά σε “πιέσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και χρονικούς περιορισμούς”».

Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, αναφέρει ότι το Eurogroup «”διαφεύγει της αποτελεσματικής λογοδοσίας”, “τα περισσότερα μέλη του λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς άλλων μελών χωρίς να διαθέτουν τους πόρους για την κατάλληλη ανάλυσή τους”, και “δεν δημοσιεύει πρακτικά για τις αποφάσεις”».

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τα παραπάνω «βρίσκονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας, που συνιστά προτεραιότητα της Κομισιόν» και ζητά να μάθει «τι μέτρα θα λάβει και ποιος είναι ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup, κατά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ».

Ακόμη, ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «πώς αξιολογεί την ανάγκη ελέγχου εκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις δραστηριότητες του Eurogroup, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινοτικής μεθόδου» και «τί μέτρα θα προτείνει ενόψει των συζητήσεων για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο ρόλος του ΕΚ».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook