Ένταση για τον «Κλεισθένη» – Αποχώρησε ο Πατούλης, αποβλήθηκε ο Αγοραστός

Σκηνικό έντασης δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, όπου οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός αντέδρασαν στις ρυθμίσεις του «Κλεισθένη», που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Τόσο ο κ. Αγοραστός όσο και ο κ. Πατούλης υποστήριξαν ότι ο «Κλεισθένης» κατεδαφίζει όλες τις θετικές διατάξεις του «Καλλικράτη», ενώ όχι μόνο κατεδαφίζει αλλά δεν διορθώνει καμία στρέβλωση. «Για παράδειγμα, αφήνεται ξεχωριστός δήμος η Γαύδος με 45 κατοίκους, ενώ άλλα νησιά με πολλούς περισσότερους κατοίκους παραμένουν σε καλλικρατικούς δήμους».

«Στη Βουλή όταν δεν υπάρχει σύνθεση και συνεννόηση μέσω του εκλογικού αποτελέσματος τι θα γίνει; Θα συνεχίσει να λειτουργεί; Όχι, διαλύεται και γίνονται εκλογές. Τι θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν υπάρξει συνεννόηση; Θα λειτουργεί ή όχι; Έχετε εναλλακτικά σενάρια;», είπε ακόμα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφισμάτων είπε ότι μπορεί να μετατρέπονται τα «όχι» σε «ναι», αφήνοντας αιχμή για το 2015, ενώ αναλογίστηκε αν η κυβέρνηση θα εφάρμοζε μια απόφαση από δημοψήφισμα που θα έλεγε «όχι» στο κύτταρο στη Φυλής.

Ο καβγάς άναψε όταν η Αννα Βαγενά καυτηρίασε τη «μαγκιά» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- με την οποία επέλεξε να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης. Μέσα σε λίγα λεπτά η συζήτηση εκτροχιάστηκε με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να χαρακτηρίζουν προσβλητικό και αγενές το ύφος του προέδρου της ΚΕΔΕ και εκείνον να τους προειδοποιεί ότι σύντομα θα φθάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών ψηφίσματα από το 98% των δήμων της χώρας κατά των προωθούμενων αλλαγών Σκουρλέτη, και τότε -είπε- «θα εκπλαγείτε όλοι».

Ο κ. Πατούλης ήρθε σε αντιπαράθεση με τους παρευρισκόμενους κυβερνητικούς βουλευτές:

-«Εσύ που έχεις την ασφάλεια βουλευτικής σου ασυλίας, έχεις έρθει με την κομματική σου ταυτότητα»

– «Ευγένεια παρακαλώ»

– «Εγώ παρακαλώ! Το ξέρετε ότι με αυτό το νομοσχέδιο με μια απλή δίωξη φεύγεις από το αξίωμα! Αυτό θα ψηφίσετε;»

-«Αυτό είναι λαϊκισμός!»

-«Εσείς θα το πείτε σε εμένα για λαϊκισμό;».

Λίγη ώρα αργότερα τα ευτράπελα συνεχίστηκαν με τους εξής διαλόγους:

«Αυτό το νομοσχέδιο που φέρατε που εφαρμόζεται; Σε ποια χώρα;»

«Από τη Βενεζουέλα!»

«Από εκεί; Δεν ξέρω μπορεί και από το Κονγκό!».

Πληροφορίες: newpost