Ψήφος εμπιστοσύνης από το ΜέΡΑ25 στη συμφωνία για το Σκοπιανό

Τα έλεγε από παλιά ο Γιάνης

Σαφή θέση υπέρ της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ πήρε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. 

Με ανακοίνωσή του το νεοσύστατο κόμμα υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών προτείνει «ως συμφέρουσα για όλους τους λαούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία/Μακεδονική αλλά και επιθετικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό που να καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται για την Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα κάθε προσπάθεια μονοπώλησης της ιδέας της Μακεδονίας και κάθε μορφή αλυτρωτισμού, με παρεμβάσεις στο Σύνταγμα και αλλαγή στο υστερικό, εθνικιστικό της αφήγημα».

Στη συνέχεια σχολιάζει: Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 θα σταθεί εμπόδιο στα αντίστοιχα υστερικά εθνικιστικά αφηγήματα στην Ελλάδα τα οποία διχάζουν τον λαό μας και δεν του επιτρέπουν να συμμαχήσει με τον λαό της ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά».

Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, το κόμμα «χαιρετίζει τη λύση μιας χρονίζουσας και άσκοπης διένεξης για το όνομα της ΠΓΔΜ που αποπροσανατόλιζε τους λαούς μας και δυναμίτιζε το κλίμα στα Βαλκάνια». Και προσθέτει ότι «η συμφωνία συνδυάζει το δικαίωμα των κατοίκων της Αρχαίας Μακεδονίας να ονομάζονται Μακεδόνες με γεωγραφικό προσδιορισμό που κόβει τον αέρα στους αλυτρωτισμούς και δεν επιτρέπει σύγχυση της Αρχαίας Μακεδονίας και του πολιτισμού της με το νέο κράτος».

«Το ΜέΡΑ25 εύχεται προκοπή και ειρήνη στην Βόρεια Μακεδονία και θα παλέψει ώστε ο λαός της να μην εγκλωβιστεί στο ΝΑΤΟ ή να πέσει στα δίχτυα της οποιασδήποτε τρόικας» καταλήγει η ανακοίνωση.