Σαν έτοιμος από… καιρό ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Μετά την προώθηση του αναπτυξιακού νόμου -ή “νόμου Σταθάκη“, όπως ήδη λένε οι πολιτικοί φίλοι τού Χανιώτη, στην καταγωγή, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας-, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 34.

Όμως, ο νομοπαρασκευαστικός “πυρετός” στο υπουργείο Οικονομίας θα παραμείνει υψηλός, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Σπάει τα κοντέρ ο κ. Σταθάκης. Ελπίζουμε η προσπάθειά του να συνοδευτεί και από τα ανάλογα αποτελέσματα, γιατί με την ανάπτυξη στοιχημάτισαν πολλοί – και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχασαν…

Λίγα λόγια για την Οδηγία 34

  • Η Οδηγία 34/2013 αφορά τους κανόνες σύνταξης και όρους δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης και προσάρτημα) και των εκθέσεων διαχείρισης των επιχειρήσεων. Ως προς τους κανόνες σύνταξης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, η Οδηγία έχει ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 4308/2014. Εκκρεμούν οι κανόνες για τις εκθέσεις διαχείρισης, καθώς και οι όροι δημοσιοποίησης όλων των καταστάσεων.
  • Η έκθεση διαχείρισης αφορά τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση μιας επιχείρησης. Υποχρέωση για σύνταξη έκθεσης διαχείρισης υπήρχε ήδη στο νόμο. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει με το προωθούμενο σχέδιο είναι ότι:
    • οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως περιουσιακά στοιχεία 350.000 ευρώ, τζίρο 700.000 ευρώ, 10 εργαζόμενους) απαλλάσσονται ως προς την υποχρέωση κατάρτισης της έκθεσης, εφόσον συμπεριλάβουν ορισμένες βασικές πληροφορίες στο προσάρτημα του ισολογισμού τους.
    • οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος πρέπει επιπρόσθετα να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική πολιτική και τις δραστηριότητες της εταιρείας, και αποσκοπεί στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας, καταπολέμησης της διαφθοράς.
  • Επιπρόσθετα οι μεγάλες εταιρείες υποχρεούνται να περιλάβουν στη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης, στοιχεία για την πολυμορφία που εφαρμόζεται στα διοικητικά, διαχειριστικά και εποπτικά όργανα, όσον αφορά πτυχές όπως το φύλο, η ηλικία, το επαγγελματικό/εκπαιδευτικό ιστορικό των μελών. Επιπλέον, υπό το ισχύον καθεστώς η δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης ήταν υποχρεωτικό περιεχόμενο της έκθεσης διαχείρισης. Πλέον δίδεται η δυνατότητα να συντάσσεται σε χωριστό έγγραφο το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας