Όταν ο Κων. Μητσοτάκης «κάρφωνε» τον Σαμαρά για «παράδοση» του όρου «Μακεδονία» (video)

Πώς αλλάζουν οι καιροί και οι απόψεις...

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα πρόσωπο των ημερών και σίγουρα όχι με την καλή έννοια, καθώς το μακρινό παρελθόν του αναβιώνει έντονα αυτές τις μέρες, λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό.

Ο Αντώνης Σαμαράς λοιπόν έκρινε χρέος του να παρέμβει με δημόσια τοποθέτηση προκειμένου να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, σηκώνοντας νέο κύμα αντιπαράθεσης, με νέες επιθέσεις στο πρόσωπό του.

Επειδή όμως τα ντοκουμέντα μένουν, η στάση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναβιώνει έντονα, και σε αυτό το πλαίσιο στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό του ο Κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον για παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» (και μάλιστα σκέτο) στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε ομιλία του στη Βουλή το 1993 κι ενώ ήδη τον έχει αποπέμψει από υπουργό, ο κ. Μητσοτάκης σε ένα απόσπασμα του λόγου του εκφράζει την απορία του, πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεχθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί το κράτος των Σκοπίων, με ΣΚΕΤΟ το όνομα Μακεδονία.

Συγκεκριμένα τόνισε: Πριν ξεκινήσει (σ.σ.ο Σαμαράς) από τις ΗΠΑ όπου είμαστε μαζί για να πάει στις Βρυξέλλες, του είπα να αντιταχθεί στην Γερμανία, εάν όμως δεν μπορέσεις να υποχωρήσεις να επιμείνεις στην άποψη της μη διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, κοίταξε -τώρα που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Γερμανία – μπορείς να πετύχεις πλήρη ικανοποίηση των Ελληνικών θέσεων στο θέμα των Σκοπίων.

Και δεν το επέτυχε ο κ. Σαμαράς. Δεν τον κατηγορώ γιατί δεν το επέτυχε. Νέος ήταν, αδύνατος ήταν, αλλά ήταν ανάγκη από εκεί και πέρα να προχωρήσει εκεί που προχώρησε.

Και θα πω και κάτι άλλο ακόμα , δεν μου κάνει και πάρα πολύ εντύπωση γιατί δεν έδωσε την μάχη εκείνη, γιατί 12 μέρες πριν, στις 2 Δεκεμβρίου, στο ίδιο το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών, είχε δεχθεί κατά την συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία.

Κι είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook