Ομάδα βόλεϊ πια η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού – Τέλος ο Μπαργιώτας

Από Ποτάμι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη θα μείνει ένα απλό… ρυάκι.

Οι αποχωρήσεις από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη διαδέχονται η μία την άλλη και το ποτάμι δεν έχει πλέον γυρισμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, παραίτηση θα καταθέσει στο Προεδρείο της Βουλής ο Λαρισαίος βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου φέρεται να ολοκληρώνεται με τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει στο Προεδρείο της Βουλής ο Λαρισαίος βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, ένας ακόμη που αποχωρεί από το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» και επιβεβαίωσε στον αέρα του Realfm 97,8 o Βασίλης Σκουρής.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ή της αγανάκτησης για τον Κώστα Μπαργιώτα αποτέλεσε η διγλωσσία του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Ποταμιού», ο τελευταίος διαβεβαίωνε ότι «ξανασυζητά με τη Φώφη Γεννηματά το ενδεχόμενο συνεργασίας, ώστε και το Ποτάμι να στηρίξει τις προσπάθειες συγκρότησης ενός ευρύτερου δημοκρατικού σχήματος, στον χώρο της Κεντροαριστεράς», αλλά σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο πρόεδρος του «Ποταμιού» δήλωνε πως «ούτε νεκρός δεν θα συνεργαζόταν με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ».

Μετά από λίγο η «Ελευθερία» έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του -πρώην πια- βουλευτή προς τον κ. Θεοδωράκη:

«Αγαπητέ Σταύρο,

στρατεύτηκα στο Ποτάμι, επειδή πίστεψα πως σηματοδοτούσε το νέο στην πολιτική, ίσως, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Δυστυχώς, σε μια φθίνουσα πορεία από το ιδρυτικό συνέδριο του Λαυρίου μέχρι σήμερα, στελέχη του κόμματος και της ομάδας διαλόγου, φίλοι, ψηφοφόροι και βουλευτές απομακρύνθηκαν απογοητευμένοι. Οι άνθρωποι που πιστέψαμε στο Ποτάμι, φεύγουμε.

Λυπάμαι που το Ποτάμι μπορούσε και δεν τόλμησε. Λυπάμαι για τη μεγάλη ευκαιρία που απέτυχε να αξιοποιήσει. Δεν είναι στις προθέσεις μου να χρεώσω ευθύνες ούτε να αποποιηθώ τις δικές μου, αλλά η απόλυτα συγκεντρωτική, αρχηγική δομή του κόμματος, η συνειδητή απόρριψη ενός ανοικτού, δημοκρατικού οργανωτικού μοντέλου οδήγησε σε μια διαρκώς συρρικνούμενη ηγετική «ομάδα» που απέτυχε να παράξει πολιτική. Η συλλογικότητα δε λειτούργησε ποτέ. Από πολύ νωρίς, ακόμα και η κοινοβουλευτική ομάδα αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Μείναμε χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς συνεπή πολιτική γραμμή και πολιτική συμμαχιών. Εδώ και πολύ καιρό πολιτευόμαστε αμήχανοι, κοιτώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, κάνοντας αντιπολίτευση με όρους επικαιρότητας, από μέρα σε μέρα, από θέμα σε θέμα. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμη. Κάποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν έτσι.

Η απόφασή μου να αποχωρήσω σήμερα από το Ποτάμι και την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι δύσκολη και με βασανίζει καιρό. Όμως, μπήκα στην πολιτική με δύο στόχους: μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και την ανασύνθεση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Πιστεύω πως το ένα προϋποθέτει το άλλο. Ένα ακόμη μικρό κόμμα που βρίσκεται διαρκώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το Ποτάμι, δεν μπορεί πια να προσφέρει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η ανασύσταση ενός νέου, μαζικού πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι απαραίτητη. Πολλώ δε μάλλον, τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει, η κυβέρνηση βυθίζει την κοινωνία στην απόγνωση και μια αναπαλαιωμένη ΝΔ πολύ λίγο πείθει στο ρόλο του σωτήρα. Δεν έκρυψα ποτέ τις απόψεις μου.

Αντίθετα, επεδίωξα με όλες μου τις δυνάμεις να πείσω το Ποτάμι να πάρει τη γενναία απόφαση να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. Εις μάτην. Καχύποπτοι και αρνητικοί στην συζήτηση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διστακτικοί με την πρωτοβουλία των τριών, εσωστρεφείς και αμήχανοι μέχρι σήμερα.

Οι πολιτικές μου επιδιώξεις παραμένουν οι ίδιες και εκτός Ποταμιού. Θέλω να πιστεύω πως με πολλούς από τους εθελοντές και τα στελέχη, που με τίμησαν με την εκτίμηση και τη φιλία τους, θα ξανασυναντηθούμε».

Με εκτίμηση,
Κώστας Μπαργιώτας

Η επιστολή του κ. Μπαργιώτα προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κ. Νικόλαο Βούτση

Κύριε Πρόεδρε,
Δια της παρούσης, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω εγγράφως ότι δεν ανήκω πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και παραμένω ανεξάρτητος βουλευτής.