Σε αντιπαράθεση ήρθαν στη Βουλή ο Δημήτρης Μάρδας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη συνολική ονομαστική μείωση του χρέους που έγινε το 2012 με το PSI. Ο υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η συνολική ονομαστική μείωση είναι 51 δισ., με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «ωμό ψέμα και επιχείρηση συνειδητής παραπλάνησης της Βουλής».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η μείωση του χρέους από το κούρεμα του 2012, είναι σε ονομαστικούς όρους 100 δισ. ευρώ και σε όρους πραγματικής οφειλής, άλλα 100 δισ ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 200 δις. ευρώ, υποστήριξε στη Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος, επικαλέστηκε έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα το οποίο είχε υποβάλλει και την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενώ έκανε λόγο για “ωμό ψέμα” και για “επιχείρηση συνειδητής παραπλάνησης της Βουλής και της κοινής γνώμης”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, “η ονομαστική μείωση του χρέους το 2012 είναι στο μεν επίπεδο του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης 108,5 δισ., στο δε επίπεδο του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή αφαιρούμενου και του συμψηφισμού των Ταμείων γιατί πρόκειται για την συνολική ωφέλεια της γενικής κυβέρνησης, 96 δισ., δηλαδή 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του 2012, πολύ περισσότερο τώρα που έχει δυστυχώς μειωθεί το ΑΕΠ”.

“Στην επίσημη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας του ESM που είναι ο δανειστής της Ελλάδας και ο διάδοχος του EFSF”, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, “ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί, ότι πέραν της ονομαστικής μείωσης του χρέους κατά 108.5 δισ. το 2012 επήλθε μόνον μέσω της μεταβολής των όρων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω μείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας-επειδή έχουμε καλύτερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια, καλύτερες λήξεις- η οποία ισοδυναμεί με το 49% του ελληνικού ΑΕΠ του 2013, δηλαδή με άλλα 100 δισ.”.

Σε ότι αφορά το “κούρεμα” των αποθεματικών των ταμείων ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι “πράγματι 13 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τα ταμεία στην περιουσία της Γενικής Κυβέρνησης αλλά εν συνεχεία τα ταμεία επωφελήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση αθροιστικά από το 2009 έως το 2015 με 104.5 δισ. εκ των οποίων τα 94 έως 95 είναι επιχορηγήσεις προς όφελος των ασφαλισμένων”.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας