Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, όταν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη τον κάλεσε να απαντήσει αν εξακολουθεί να υποστηρίζει την ίδια άποψη που είχε εκφράσει στις 6/3/2015 στη Ρίγα, και την οποία όπως είπε, επανέλαβε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, ότι η Ευρώπη αν συνεχίσει εναντίον της Ελλάδας τον πολιτικό ρατσισμό θα γεμίσει με «τζιχαντιστές».

«Είναι ντροπή σας να παίζετε το παιχνίδι των ξένων», σχολίασε ο κ. Κοτζιάς.

Την ίδια έντονη αντίδραση είχε ο κ. Κοτζιάς, και όταν η κ. Μπακογιάννη άφησε αιχμές σχετικά με το αν είναι καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για προσωπικές συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται, και όπως είπε, καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι είμαι. Οι άνθρωποι σας που είπαν βαριά πράγματα και αθλιότητες, καταδικάστηκαν το 2013 τελεσίδικα για τις αθλιότητές τους τις οποίες εσείς συνεχίζετε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την αντίδραση της κ. Μπακογιάννη που επέμεινε να τον καλεί να απαντήσει αν είναι καθηγητής στα δύο ξένα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ.

«Τώρα είμαι με αναστολή, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πειραιά. Είμαι υπουργός και βάσει του νόμου δεν είμαι σε κανένα άλλο. Έχω διδάξει με διαφορετικές ιδιότητες σε πανεπιστήμια», απάντησε ο κ. Κοτζιάς.

Η βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός, σωστά επέλεξε να επισκεφθεί την Άγκυρα ωστόσο όπως είπε, «έπρεπε να το κάνει με μία προϋπόθεση. Να πάει καλά διαβασμένος».

Η κ. Μπακογιάννη σχολίασε και το θέμα των εγγυήσεων λέγοντας:

«Είναι λάθος ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν έθετε το θέμα των εγγυήσεων. Και εγώ προσωπικά ως υπουργός Εξωτερικών το είχα θέσει, δεν το είχα όμως κρεμάσει στα μανταλάκια για να μου πει κάποιος μπράβο. Το είχα θέσει γνωρίζοντας ότι ήταν το τέλος αφού θα είχαμε επιλύσει όλα τα άλλα προβλήματα και όχι η αρχή. Εσείς όμως για επικοινωνιακούς λόγους το επιλέξατε πρώτο».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, επεσήμανε ότι «πάση θυσία η χώρα πρέπει να μείνει έξω από αυτό το πεδίο συγκρούσεων καθώς όπως είπε θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη χώρα.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την στάση της με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Τουρκία τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνο να αγνοείται η Τουρκία και να ενοχοποιείται κάθε πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε:

-Η ΕΕ δεν έχει σταθερή πολιτική, είδε με καθυστέρηση το προσφυγικό και μόνο όταν χτύπησε την πόρτα της.

-Η λεγόμενη Αραβική άνοιξη όχι μόνο δεν προχώρησε αλλά έκανε πιο περίπλοκη την κατάσταση.

– Η Ελλάδα πληρώνει πολέμους που άνοιξαν τρίτοι. «Εμείς προσπαθούμε να γίνουμε φορέας σταθερότητας και να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε».

– Οι εξελίξεις αυτές είναι απόρροια των αποτυχημένων πολιτικών. Η ΕΕ είναι χωρίς σταθερή γραμμή και οι ΗΠΑ σε ταλάντευση γύρω από αυτά τα ζητήματα.

-Με την παρέμβαση της Ρωσίας στο πόλεμο της Συρίας έχουμε την διαμόρφωση ενός παιχνιδιού όπου πολλοί παίκτες παρεμβαίνουν. Έχουμε εμπλοκή στην κεντρική σκηνή πολέμου πολλών και διαφορετικών δυνάμεων.

-Είναι επείγον και συμφέρον και για τη Συρία και για την Ελλάδα να υπάρξει πολιτική λύση. Ο ρόλος μας δεν είναι ρόλος διαιτητή αλλά διαμεσολαβητή. Είναι ανάγκη να υπάρξει σύνταγμα κοινά αποδεκτό στη Συρία, άμεση συνεννόηση ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και εκλογές. Αυτό είναι δύσκολο έως απίθανο αλλά πρέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καθιερωθεί ένα κράτος δικαίου και να ανασυγκροτηθεί η χώρα.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στο κυπριακό τονίζοντας:

-Η βασική μας γραμμή είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η θέση της Κύπρου στην ΕΕ, η κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων και η απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Κύρια επιχειρηματολογία μας για την κατάργηση των εγγυήσεων είναι ότι το καθεστώς αυτό είναι αναχρονιστικό, βίαιο, αντιδημοκρατικό και διαμορφώθηκε όταν η Κύπρος δεν ήταν κράτος.

-Στο κυπριακό υπάρχει σχετική πρόοδος. Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις συχνά η Τουρκία πιέζει τους τουρκοκύπριους να κάνουν πίσω για ζητήματα που έχουν συμφωνήσει.

-Υπάρχουν διεθνείς παίκτες που βιάζονται να λυθεί το κυπριακό γρήγορα. Βάζουν στην κυπριακή δημοκρατία χρονοδιαγράμματα. Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν, υπάρχουν θετικά σημεία, ο κ. Ακιντζί που έχει και τη κυπριακή ταυτότητα βοηθά σημαντικά, βήματα γίνονται όχι όμως ικανοποιητικά. Υπάρχει μια υπερβολικά καλή εικόνα που δίνεται από ορισμένους η οποία υποτιμά τα προβλήματα.

-Προσωπικά, έχω επισημάνει και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι πρέπει να δίνει την πραγματική εικόνα στους συνομιλητές του. Να εκφράζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα δίνει ασφάλεια στους κατοίκους της Κύπρου.

Για τα Βαλκάνια τόνισε:

– Το πιο ανησυχητικό, εξαιτίας της ισχνής θεσμικής υπόστασης των κρατών και της οικονομίας, είναι η έξαρση του εθνικισμού που υπάρχει. Η Ελλάδα δεν πρέπει να απαντά όταν επιλογές ηγεσιών τρίτων χωρών τροφοδοτούν ατοπήματα. Σοφό είναι να μην αφήνουμε να πέφτει τίποτα στο πάτωμα όχι όμως και να μπαίνουμε σε διαπληκτισμούς.

– Η Αδράνεια δεν δουλεύει για τη χώρα. Δεν αποδεικνύεται ορθή γιατί όλοι έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους με άλλα κράτη ενώ με την Τουρκία είναι ισχυρή. Για αυτό και προωθούμε κοινωνικά δίκτυα και πολιτικές συνεργασίας.

-Η πολιτική μας στα Βαλκάνια στηρίζεται σε τρεις αρχές. Στο διεθνές δίκαιο, στο τι συμβαίνει και γίνεται στην ΕΕ και στα εθνικά μας συμφέροντα μέσα στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας