Η στιγμή της έντασης στη Βουλή: Αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 (video)
Λίγο πριν την… εκπνοή της προαναγγελθείσας προθεσμίας, δύο τροπολογίες σχετικά με τις συντάξεις, που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προκάλεσαν κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να αναχωρεί από την αίθουσα και τη διαδικασία.

Αρχικά το ΚΚΕ και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση έκαναν λόγο για παραβίαση της διαδικασίας, αποχωρώντας.

Καραθανασόπουλος: Μεθόδευση και συμπαιγνία της κυβέρνησης με το προεδρείο

«Στήσατε ένα παιχνιδάκι και το φέρατε μισή ώρα πριν. Αυτό είναι ο απόλυτος εξευτελισμός του επικοινωνιακού παιχνιδιού που παίζατε μία εβδομάδα. Θέλουμε να καταγγείλουμε τη μεθόδευση της κυβέρνησης και τη συμπαιγνία που έκανε με το προεδρείο, παρατείνατε τις διαδικασίες της λειτουργίας της Βουλής, για να κατατεθούν δύο απαράδεκτες τροπολογίες. Και λέμε ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να αποσυρθεί εδώ και τώρα και να έρθουν με την κανονική διαδικασία εάν τολμάει ο κύριος Βρούτσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Γιατί στη μία τροπολογία δέχεται όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο του νόμου Κατρούγκαλου και για λόγους λαϊκισμού βάζει ταβάνι στις παρεχόμενες συντάξεις. Και η δεύτερη φέρνει την απαίτηση του ΣΕΒ περί απολύσεων των εργαζομένων», είπε, αποχωρώντας.

Τζανακόπουλος: Τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται έτσι

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε σε έντονο τόνο: Η αρχική συνεννόηση ήταν ότι μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα δίναμε μία παράταση για να μιλήσουν και άλλοι βουλευτές και στη συνέχεια θα προχωρούσαμε στην ονομαστική ψηφοφορία. Η προφορική ενημέρωση ήταν αυτή. Στη συνέχεια παρατάθηκε η διαδικασία και ο πρόεδρος της Βουλής μας ενημέρωσε ότι παρατείνεται η διαδικασία.

Απ’ ό,τι φαίνεται αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια να καθυστερήσει η διαδικασία, ώστε να έρθει εδώ ο κύριος Βρούτσης να μας καταθέσει μετά από 30 ώρες διαδικασίας δύο τροπολογίες, οι οποίες στην ουσία τους είναι απαράδεκτες ούτως ή άλλως, αλλά επί της διαδικασίας είναι επίσης απαράδεκτες και καλούμε το προεδρείο να μην τις κάνει αποδεκτές ή την κυβέρνηση να τις αποσύρει τώρα. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να λύνονται τέτοια ώρα στις 8 Αυγούστου με διαδικαστικές παραβιάσεις.

«Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό από την κυβέρνηση. Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν γίνει αυτά. Τον ξεπεράσατε κάνοντας κακή αντιγραφή του. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην παραβίαση του κανονισμού» ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου.

«Κάνετε ένα απαράδεκτο έγκλημα και εσείς όπως οι προηγούμενοι. Πρέπει να αποσύρετε τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και να κρατήσετε τα προσχήματα. Διαφορετικά δίνετε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είναι πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό και τεράστιο ατόπημα της κυβέρνησης. Δεν συμμετέχουμε στο κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα», τόνισε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που τόνισε ότι «αν αυτή είναι η έννοια της αποφασιστικότητας και της κυβερνησιμότητας, για τις οποίες διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε υπάρχει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς».

«Δείχνει ότι δεν καταλάβαμε τίποτα για τα αίτια της κρίσης και τον θεσμικό εκτροχιασμό που ταλαιπωρεί 10 χρόνια τη χώρα. Κάνατε κακή αρχή δυστυχώς Πλήττετε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αφήστε τα μεγαλεπήβολα περί κυβερνησιμότητας και αποφασιστικότητας και προστατεύστε τους θεσμούς», ανέφερε.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook