Η Κομισιόν αποδομεί τη ρητορική της ΝΔ για τα κονδύλια του προσφυγικού

Η Κομισιόν προκαλεί… προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με το ακριβώς πόσα χρήματα έχουν δοθεί στην Ελλάδα και πόσα σε διεθνείς οργανισμούς για τη διαχείριση του προσφυγικού στο έδαφός της.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδομούν τη ρητορική του κόμματος της Πειραιώς περί κακοδιαχείρισης των 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 1,69 δισ. ευρώ, οι ελληνικές αρχές έχουν να λαμβάνουν 794 εκ. ευρώ, η Ύπατη Αρμοστεία 506,67 εκ. ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) 119,7 εκ. ευρώ, η EASO 26 εκ. ευρώ, οι διάφορες διεθνείς ΜΚΟ – εταίροι της Κομισιόν 1 εκ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί, αλλά παραμένουν αδιάθετα 44,6 εκ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια χορηγούνται ως εξής:

– Πρώτον, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 η Ελλάδα δικαιούται 561 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 322,8 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και 238,2 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Από τα 561 εκ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί ώς τον Οκτώβριο του 2018 τα 164 εκατ. ευρώ.

– Δεύτερον, μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ η Επιτροπή έχει εγκρίνει, από το 2015 ως σήμερα, επείγουσα βοήθεια, ύψους 481 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών, τα 233 εκατ. ευρώ χορηγούνται απευθείας προς τις ελληνικές αρχές, τα 150 εκατ. ευρώ στον UNHCR, τα 72 εκατ. ευρώ στον ΙΟΜ και 26 εκατ. ευρώ στην EASO. Από αυτά τα επείγοντα κονδύλια έχουν εγκριθεί και εκταμιεύονται σταδιακά ως εξής: «Υπουργείο Άμυνας 127,73 εκατ. ευρώ, υπουργείο Υγείας 27,45 εκατ. ευρώ, υπουργείο Εσωτερικών 26,95 εκατ. ευρώ, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 12,76 εκατ. ευρώ, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 10,42 εκατ. ευρώ».

– Τρίτον, το Ταμείο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης έχει εγκρίνει για την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2016 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 605,3 εκατ. είναι ήδη συμβάσεις. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης είναι μόνο διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη και η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από αυτό το Ταμείο, καθώς συνήθως από αυτό το ταμείο προερχόταν η βοήθεια προς τρίτες χώρες. Κάπως έτσι άλλωστε είχε στηθεί και το μοντέλο χρηματοδότησης διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ και όχι χρηματοδότηση απευθείας στις κυβερνήσεις των τρίτων χωρών. Στους ακόλουθους πίνακες μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιοι οργανισμοί και ποιες ΜΚΟ έχουν χρηματοδοτηθεί σε αυτό το πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Κομισιόν, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία στις 18 Μαρτίου 2016 είχαν χορηγηθεί ανά υπηρεσία τα εξής ποσά: Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής 8,35 εκ. ευρώ, Ελληνική Αστυνομία 5,58 εκ. ευρώ, Γενική Γραμματεία Συντονισμού 6 εκ. ευρώ, Ελληνικό Λιμενικό Σώμα 6,67 εκ. ευρώ και Υπηρεσία Ασύλου 1,18 εκ. ευρώ.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook