Η άβολη στιγμή που ο Βέμπερ «αδειάζει» Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για το σκέτο «Μακεδονία» που χρησιμοποιεί ο Βέμπερ τι έχει να πει η ΝΔ;
Σίγουρα απογοητευμένος θα πρέπει να αισθάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το «αδελφικό άδειασμα» που του επιφύλαξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφορικά με την επίλυση του Μακεδονικού.

Τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αρνείται πεισματικά να συμβάλει στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που βασανίζει την περιοχή των Βαλκανίων, το Μακεδονικό, ο επικεφαλής του ΕΛΚ δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι υπέρ μιας λύσης.

«Όλοι γνωρίζουν πως το ονοματολογικό πρέπει να επιλυθεί, προκειμένου να δοθεί στη Μακεδονία (sic) ένα θετικό ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε συγκεκριμένα ο Βέμπερ, σε συνέντευξή του στο Euractiv.

Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα αποκτά το γεγονός ότι ο Βέμπερ (τον οποίο στήριξαν με θέρμη όλοι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη διαδικασία εκλογής του πριν λίγους μήνες) δεν είχε πάρει θέση για το ζήτημα, παρά την αυξανόμενη πίεση από άλλες πολιτικές ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, «αδελφό» κόμμα του ΕΛΚ, ο Βέμπερ απάντησε διπλωματικά, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

«Επισήμως, η αντιπολίτευση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού», δήλωσε ο κ Βέμπερ.

Μπροκ: Η ΝΔ θα αποδεχόταν μία «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας

Το «φαινόμενο» μάλιστα φαίνεται ότι είναι κυκλωτικό, αφού σε συνέντευξη επίσης στο Euractiv, ένας άλλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης, Έλμαρ Μπροκ δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πει στο EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ότι θα αποδεχόταν μία «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας.

Και πρόσθεσε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο EPP. «Κατά συνέπεια, είναι καλό ότι στις συνομιλίες αυτές η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα αποδεχθεί την επικυρωμένη συμφωνία όταν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση».

Επιπροσθέτως, «η Νέα Δημοκρατία, όταν έρθει στην εξουσία, θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει μία επικυρωμένη συμφωνία. Διότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πει ότι εάν είναι επικυρωμένη δεν θα την αποδεχθεί», διευκρίνισε ο παλαιός -από το 1980- ευρωβουλευτής, με μακρά θητεία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας (της πΓΔΜ) θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει η Α. Μέρκελ, εκτιμά εξάλλου ο Ε. Μπροκ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί τη συμφωνία, άρα η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφία. Εκτός της συμφωνίας για το όνομα, πιστεύω ότι η Μέρκελ υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία ως προς όλα τα υπόλοιπα ουσιαστικά θέματα, όπως ο τρόπος άσκησης της οικονομικής και της νομισματικής πολιτικής και όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε ο κ. Μπροκ.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook