Η Τουρκία θέτει συνεχώς εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό που υπέγραψε με την ΕΕ, τα κράτη μέλη της Ένωσης αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, η ΕΕ δεν έχει στείλει στην Ελλάδα τους εμπειρογνώμονες και το ανθρώπινο δυναμικό που είχε υποσχεθεί, αλλά κατά τα άλλα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου είναι μέλος και η Νέα Δημοκρατία, είπε να στρέψει τα πυρά του στον πραγματικό υπαίτιο της προσφυγικής κρίσης. Την ελληνική κυβέρνηση (!).

Όπως ενημερώνουν με δελτίο τύπου τα μέλη του ΕΛΚ τα οποία βρέθηκαν στο Μάαστριχτ, “η Ελλάδα παρουσιάζει ανικανότητα στο να επεξεργαστεί τις αιτήσεις ασύλου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Τι κι αν δεν είναι παρά ελάχιστοι οι αξιωματούχοι που υποτίθεται έπρεπε να στείλει η ΕΕ στη χώρα μας προκειμένου να διευκολύνουν τις διαδικασίες ασύλου, τι κι αν μέχρι τώρα θα έπρεπε να έχουν γίνει 33.000 μετεγκαταστάσεις προς χώρες της ΕΕ και έχουν γίνει μόνο 5.400 λόγω απροθυμίας κρατών μελών να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες, το ΕΛΚ βρίσκει ότι η υπαιτιότητα είναι της Ελλάδας.

Οι ηγέτες της ευρωομάδας των συντηρητικών καλούν την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να εντείνει τις προσπάθειές της όσον αφορά τη διαδικασία αιτήσεων ασύλου, καθώς αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Αν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που της αναλογεί, το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει τα σύνορά της με τη Βουλγαρία», επισημαίνουν οι ηγέτες του ΕΛΚ.

Εξάλλου, οι ηγέτες του ΕΛΚ ανέλυσαν τις μελλοντικές εξελίξεις στην Αφρικανική ήπειρο, την αύξηση του πληθυσμού της και πώς μπορεί να διασφαλιστεί μεγαλύτερη οικονομική πρόοδος. «Η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις που θα επιτρέψουν στον κόσμο της Αφρικής να έχει ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα του», επισήμαναν οι ηγέτες του ΕΛΚ.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν την ανάγκη σύναψης «εταιρικών συμφωνιών» της ΕΕ με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο πριν το τέλος του χρόνου και να συναφθούν οι «εταιρικές συμφωνίες» το συντομότερο δυνατό.

Τονίζουν ότι αυτές οι συμφωνίες πρέπει αφενός να διασφαλίζουν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και αφετέρου να βασίζονται σε αμοιβαία αλληλεγγύη.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας