Δημοσκόπηση Pulse: Η ψαλίδα, ο «ορίζοντας» των εκλογών και οι δύο στρατιωτικοί (pdf)

Γκάλοπ της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ

Στο ίδιο επίπεδο παραμένει η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, με την αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, με τη διαφορά να φτάνει στο 10,5%. Στην τρίτη θέση ισοψηφούν Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή.

Την ίδια ώρα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στην παράσταση νίκης η ΝΔ η οποία καταγράφει διαφορά 34% (56%-22%).

Πρόθεση ψήφου

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% (αμετάβλητο), ο ΣΥΡΙΖΑ 19% (19,5% στην προηγούμενη μέτρηση), η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής από 7% (8% η ΧΑ τον Απρίλιο, 8,5% το ΚΙΝΑΛ) και το ΚΚΕ 5,5% (6%).

Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση με 1,5% αντίστοιχα (και τα τρία κόμματα συγκέντρωναν από 1,5%), και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1% αντίστοιχα (στην προηγούμενη μέτρηση καταγραφή είχε μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συγκέντρωνε 1%). Στο 23% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, οι αναποφάσιστοι, το λευκό/άκυρο και η αποχή.

Με αναγωγή

Με την αναγωγή επί των έγκυρων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 31,5%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με 8%, το ΚΚΕ με 6%, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων με 2% αντίστοιχα, η Ελληνική Λύση με 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται σε 7,5% ενώ στο 6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Αδιευκρίνιστη ψήφος

Το μεγαλύτερο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το άκυρο/λευκό/αποχή με 33% και 32%. Την ίδια ώρα, από τη ΝΔ και το Ποτάμι προέρχεται το 6% της αδιευκρίνιστης ψήφου. Στο μεταξύ, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων το 5%, από τη Χρυσή Αυγή και άλλα κόμματα το 3%.  Παράλληλα, στην αδιευκρίνιστη ψήφο έχει μετακινηθεί και το 2% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει προβάδισμα 34 ποσοστιαίων μονάδων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 56% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22%.

Πότε θα γίνουν εκλογές

Δεν θα διεξαχθούν κάλπες εντός του 2018, πιστεύει το 53% των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 28% βλέπει εκλογές στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης και το 25% στο 1ο εξάμηνο του 2019 κοντά στις ευρωεκλογές. Από την άλλη το 34% θεωρεί πως θα στηθούν κάλπες εντός του 2018.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 32% εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (31% τον Απρίλιο) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 22%. «Κανένας από τους δύο», απάντησε το 38% (-2%).

Αναφορικά με το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, το 57% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης (56% τον Απρίλιο). Την ίδια ώρα, το 30% επικροτεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα αυτό.