«Χαστούκι» ΕΛΣΤΑΤ σε Βρούτση για τις αυτοκτονίες

Fake news τα περί απόκρυψης στοιχείων
Fake news αποδείχθηκαν τελικά οι δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ ο  τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι, με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΛΣΤΑΤ έχει σταματήσει από το 2015 να δίνει στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες.

Οι δηλώσεις του κ. Βρούτση προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία τις χαρακτήρισε ως «παντελώς ανακριβείς».

Όπως επισημαίνεται από τη Στατιστική Αρχή, τα δεδομένα για τις αιτίες θανάτων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016, είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO09/2016), όπου μπορούν να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι οι στατιστικές φυσικής κίνησης πληθυσμού σύμφωνα με τον Κανονισμό (1260/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) καταρτίζονται ένα έτος μετά το τέλος του έτους αναφοράς, ενώ οι στατιστικές για τις αιτίες θανάτου (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες), σύμφωνα με τον Κανονισμό (1338/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) δύο έτη μετά το τέλος του έτους αναφοράς.

Ο κύριος λόγος της διαφοράς στις προθεσμίες, προστίθεται από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι ότι για τις αιτίες θανάτου και συγκεκριμένα για περιπτώσεις αιφνίδιων και βίαιων θανάτων απαιτούνται επιπλέον έλεγχοι και αναμένονται αποτελέσματα ερευνών ή εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να προσδιοριστεί τόσο η εσωτερική αιτία (για περιπτώσεις εσωτερικών παθολογικών αιτιών), όσο και η εξωτερική αιτία (αυτοκτονία, ανθρωποκτονία ή ατύχημα) για τις περιπτώσεις βίαιων θανάτων.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook