Tο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέσα από μια απόρρητη έκθεση, 150 σελίδων, απευθύνει συστάσεις προς την Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου σε προγράμματα διάσωσης στην Ευρωζώνη.

Το εν λόγω γραφείο έχει αναλάβει να παρουσιάσει μια έκθεση για τα λάθη και τις παραλείψεις του ΔΝΤ για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τη Real News, η έρευνα έγινε από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ και διήρκησε δύο χρόνια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην έκθεση για την Ελλάδα καταγράφονται με λεπτομέρεια όλα τα γεγονότα από το 2010.

Το ΙΕΟ επικεντρώνεται στην καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του τεράστιου φορτίου χρέους της Ελλάδας που έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους και τελικά έλαβε χώρα τον Μάιο του 2012, δύο χρόνια μετά την αρχική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Η έκθεση αποφεύγει να ασκήσει ευθέως κριτική στη «συνταγή» που χορηγήθηκε στην Ελλάδα και εστιάζει στο μείζον θέμα των προβληματικών σχέσεων μεταξύ των μελών της τρόικας και κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, κατηγορώντας την τελευταίας για έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων.

Οι εισηγήσεις που κάνει το ΙΕΟ προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου κινούνται προς την κατεύθυνση του τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα το Ταμείο. Το ΙΕΟ προτείνει να αποφεύγονται οι πολιτικές πιέσεις στις τεχνικές αναλύσεις, να υπάρχει καλύτερη επόπτευση και διαφάνεια των προγραμμάτων, να βελτιωθεί το σύστημα παρακολούθησης των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, να μη λαμβάνονται αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης και τέλος να αναπτύξει το ΔΝΤ μια πολιτική για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι οικονομικές ενώσεις όπως η ευρωζώνη.

Η έκθεση μάλιστα καθυστέρησε να φτάσει στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και η δικαιολογία ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 2016 ήταν τυπικά σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ, κάτι που όντως προβλέπεται από τους όρους δράσης του ΙΕΟ.

Στην ομάδα που διενήργησε την έρευνα, προϊστάμενος είναι ο Ιάπωνας οικονομολόγος, Σίντζι Ταγκάκι. Σημειώνεται ότι το ΙΕΟ διατηρεί την ανεξαρτησία του σε σχέση με την υπόλοιπη δομή του ΔΝΤ και ο Ταγκάκι αναφέρεται απευθείας στη Λαγκάρντ, έχοντας ως αποστολή τη διεξαγωγή αυστηρού ελέγχου των πεπραγμένων των προγραμμάτων του Ταμείου.

Η έκθεση του ΙΕΟ είναι μαζί με τα συνοδευτικά έγραφα, 150 σελίδες και βασίστηκε σε κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις, αλλά και σε γραπτές ή προφορικές αναφορές από όλους όσοι πρωταγωνίστησαν στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Την άποψή τους για τα δύο προγράμματα της Ελλάδας εξέφρασαν προφορικά ή μέσω κειμένων, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, η πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, η πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις συνεντεύξεις δεν συμπεριελήφθη ο πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2012 Π. Ρουμελιώτης, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας