Έξω ακριβώς από το κτήριο της εθνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Δευτέρας, τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε μία κίνηση πολλαπλών συμβολισμών.

Μία ημέρα ακριβώς μετά από την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας, επιλέγοντας το προαύλιο της Βουλής, θα ανακοινώσει δέσμη θέσεων «με στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου».

Οι προτεινόμενες αλλαγές τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν:

  • Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να τεθεί τέρμα σε προκλητικές διατάξεις που ουσιαστικά έδιναν ασυλία στα πολιτικά πρόσωπα.
  • Ριζική αναμόρφωση του πλέγματος προνομίων που απολαμβάνουν οι αιρετοί όλων των βαθμίδων.
  • Βαθιές αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της πολιτικής από επιχειρηματικά συμφέροντα, με παράλληλη έμφαση στη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, ώστε το νομοθετικό σώμα να ενισχυθεί με πρόσθετες αρμοδιότητες έναντι της κεντρικής κυβερνητικής εξουσίας και με τρόπο που θα προάγεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Σώματος.
  • Καθιέρωση και ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ώστε ο κοινωνικός παράγοντας να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει τόσο πριν όσο και μετά τη νομοθέτηση διαφόρων μεταρρυθμίσεων.
  • Αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας (διακριτοί ρόλοι).
  • Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Ορισμένες από τις προτάσεις, όπως η αναθεώρηση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και η εκλογή ΠτΔ απευθείας από το λαό, πιθανότατα, θα τεθούν σε ένα δεύτερο χρονικά πλάνο, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι “τεχνικές” λεπτομέρειες.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας